Muş'ta Kat Sınırlaması 6 Olarak Belirlendi

Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, 2018 yılı itibariyle Muş genelinde 6 kattan fazla yapılaşmaya izin verilmeyeceğini söyledi.

Muş'ta Kat Sınırlaması 6 Olarak Belirlendi
Belediye Başkanı Feyat Asya, Muş’taki yerel ve yaygın basın mensuplarıyla bir araya gelerek, şehrin imarıyla ilgili alınan önemli kararı paylaştı. Öğretmenevinde gerçekleştirilen kahvaltılı basın toplantısına belediye imar komisyonunda bulunan AK Parti ve DBP meclis üyeleri, belediye başkan yardımcıları, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teknik personelleri ile basın mensupları katıldı.

Şehrin geleceği için önemli bir karar aldıklarını belirten Başkan Asya, “İlimizin en büyük sorunlarından biri olan çarpık yapılaşmanın önüne geçmek ve yaşanılabilir bir Muş inşa etmek adına mevcut imar planı ile ilgili bütün meclis üyelerimizin ortak kararını kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. 2 Ağustos 2013 yılında başlayan plan değişikliği ile yüksek katlı yapılaşmaya haiz olma süreci 2018 yılı Ocak ayı itibari ile kat yüksekliklerinin il genelinde 6 kat ile sınırlandırılması ile sonlandırılmıştır. 2013 yılında alınan meclis kararı ile inşaat alanlarının artışları Muş ilinde yüksek katlı yapılaşma sürecini doğurmuş ve bunun önünde herhangi bir kısıtlamanın olmayışı, Muş ilinin düzensiz ve çarpık kentleşmesine, kent kimliğinin bozulmasına ve kent estetiğinin kaybolmasına neden olmuştur. Bu konuyla ilgili ilk çalışma 2014 yerel seçimlerinden sonra Temmuz 2014 meclisinde ‘Yüksek katların sadece 5 bin metrekare üzeri parsellere verilebileceği’ kararı ile kısıtlama getirilerek yapılmıştır” dedi.

Bugüne kadar imarla ilgili radikal kararlara imza attıklarını kaydeden Başkan Asya, “2015 yılının Ağustos ayı meclisinde ise köklü bir değişikliğe gidilmiş ve yönetmeliğe aykırı olan inşaat alanı artışları kaldırılarak, bölgede yapılacak inşaat alanı artışlarında bu alanda artacak nüfusun ihtiyacı olan, sosyal ve teknik altyapının karşılanması zorunlu kılınmış ve sosyal donatı terkleri yapmayan parsellerde inşaat alanı alınmasına izin verilmemiştir. İmar planları uzun süreçlerdir ve bir plan değişikliğinin meyvesini ancak yıllar sonra alabilirsiniz. Bunun dezavantajı da yapılan bir plan değişikliğinin doğuracağı sonuçları aynı anda fark edemeyecek olmamızdır. 2013 ve 2014 yıllarında yapılan plan değişiklikleri zamanla yerlerinde kendini göstermeye başlamasıyla kent için verilen bu kararların hatalı kararlar olduğu fark edilmiş ve kısıtlama sürecinin yeterli olmayacağı ön görülmüştür. 2016 yılında bu konuda ancak radikal kararlar alınarak bir çözüme varılacağı anlaşılmıştır. 2016 yılının Eylül ayı meclisinde imar plan notlarında radikal değişiklikler yapılmış ve bu değişiklikler içerisinde kat yüksekliğinin sadece taban alanı düşürülerek verileceği, emsalin 2.4 ile sınırlanacağı ve il genelinde 12 kat verilmeyeceği gibi kararlar bulunmaktadır. Ayrıca geniş yolların açılabilmesi ve yayaların rahatça gezebileceği caddeler yapılabilmesi için binaların yollardan 5 metre çekilmesi zorunlu kılınmıştır. 2017 yılında ise yeni bir radikal kararla kat yükseklikleri 8 kat ile sınırlandırılmış ve eğer çevrede bu kat nizamına sahip yapılaşma yoksa 8 kat ve altında plan değişikliği yapılmamıştır” diye konuştu.

Başkan Asya, 2018 yılı itibariyle Muş genelinde 6 kattan fazla yapılaşmaya izin verilmeyeceğini söyleyerek, “Bugün gelinen noktada ise Muş ilinin 1. derece deprem bölgesi olması, kentin kimliğinin yüksek katlı yoğun yapılaşmayı kabul etmemesi neticesinde ilimizde dikey mimarının önü tamamen kapatılarak Cumhurbaşkanımızın da desteklediği gibi sosyal donatı standartlarını yüksek tutarak yatay mimariye geçilmiştir. 2017 yılının son meclis toplantısında da yapılan görüşmeler neticesinde kat yükseklikleri 6 kat ile sınırlandırılarak, Muş ilinin planlı bir şehir olması ve yeni bir kent dokusunun kazandırılması için önemli bir adım atılmıştır. Geçmiş yıllarda yüksek katlara yönelik verilen ruhsatların iptalinin bu yapılarda konut alan vatandaşların mağduriyetine neden olacağından, bunlarla ilgili herhangi bir işlem yapılmayacaktır. Ancak 2018 yılı itibariyle Muş ili genelinde 6 kattan fazla yapılaşmaya da izin verilmeyecektir. Bundan sonraki süreçte yapılacak çalışmalar 3194 sayılı İmar Kanunu ve bağlı yönetmelikler çerçevesinde devam edecektir. İlimizin geleceği için yaşam standartlarını yüksek tutacak sosyal donatı ve teknik altyapı alanları ile bir bütün olarak kaliteli bir kent çevresi oluşturmak hedefi ile aldığımız kararın ilimize ve halkımıza hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Başkan Asya, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Toplantı, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Kaynak: İHA