Kaymakam Coşğun'dan Geleneksel Türk Mutfağı'na Destek

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde engellilere yönelik çalışmalarıyla tanınan Adil Sosyal Tüm Engelli Dostları (ASTED) Grubu, yitirilmeye yüz tutan geleneksel Osmanlı Mutfağı’nın eşsiz tatları için, Gömeç Kaymakamı Önder Coşğun’u mutfağa sokarak yemek yaptırdı.

Kaymakam Coşğun'dan Geleneksel Türk Mutfağı'na Destek
Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan ile başlayan etkinliklerin ikinci durağında; ASTED’in Görme Engelli Genel Koordinatörü Namık Tuncel’in davetine icabet eden Gömeç Kaymakamı Önder Coşğun, Ayvalık’ın dünyaca ünlü Cunda Adası’ndaki bir restoranın mutfağında yemek yapımına ait hünerlerini sergiledi. Restoranın sahibi Hüseyin Merih Onay ile mutfak şefi Günay Ahmet Gümüş’ün de hazır bulunduğu yemek yapımı sohbet havasında gerçekleşti. Aslen Uşaklı olup, Ege çocuğu olduğunu anlatan Kaymakam Coşğun, Gömeç’te görev yapmaya başladığı ilk günden bu yana yöre mutfağının vazgeçilmezi olan zeytinyağını ailecek hemen hemen her yemekte kullanmayı alışkanlık haline getirdiklerini söyledi.

Kaymakam Coşğun, aile fertlerinin bir araya geldiği akşam yemeklerinin aile içi bağları güçlendirdiğine inandığını vurguladı.

Mutfakta olmanın farklı bir duygu olduğuna işaret eden Gömeç Kaymakamı Coşğun, “Mutfak; deneme yanılma yönetiminin en çok olduğu bir laboratuvar gibidir aslında. Hangi baharatın, hangi sebze yada et türüyle daha lezzetli hale geleceğini mutfakta öğreniriz. Ben biraz yemek konusunda muhafazakarım. Pek fazla yeniliğe açık değilim. Nasıl öğrendiysem geleneksel olarak, aynı şekilde yapmaya çalışırım” dedi.

Sadece 10 dakikada yenilip, tüketilen bir yemekte onlarca insanın emeğinin olduğuna inandığını kaydeden Kaymakam Coşğun, “Bu yüzden de o yemeği beğenmesek de, en azından o yemeğin oluşumuna emek veren insanları düşünerek ve onları kırmamak adına o yemeği tüketmemiz gerektiğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Türk Mutfağı’nın Dünya Mutfağından çok daha geniş damak tatlarına sahip olduğunu savunan Gömeç Kaymakamı Önder Coşğun, aslında ‘Dünya Mutfağı’ diye sunulan yüzlerce çeşit yemeğin, Türk Mutfağını oluşturan yemeklerde birkaç ufak değişimin sonucu olduğuna dikkat çekti. Türklerin geleneksel mutfağının tanıtımına destek verdiği için ASTED’in Görme Engelli Genel Koordinatörü Namık Tuncel’i de kutlamayı ihmal etmeyen Kaymakam Coşğun, Anadolu kültüründeki tüm damak tatlarının Dünya Mutfağının yanında emsalsiz olduğunu da sözlerine ekledi. Yaptıkları programla ilgili muhabirimize açıklamalarda bulunan ASTED’in Görme Engelli Genel Koordinatörü Namık Tuncel de, Türk Mutfağının geniş bir yelpazeye ulaşan lezzetleri dururken, özellikle yeni neslin fast food yiyecekleri tercih etmesinin son derece üzücü olduğunu vurgulayarak, amaçlarının geleneksel Türk Mutfağı’nın, Dünya Mutfağı olarak Anadolu insanına empoze edilmesinin önüne geçmek olduğunu belirtti.

Kaynak: İHA