İzmir'de Kültür Sanat

'Bir Garip Orhan Veli' oyunu ile 'Hekimoğlu' operası seyirciyle buluşacak.

İzmir'de bu hafta bale, çocuk müzikali, opera ile biri çocuk tiyatrosu üç oyun sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

İzmir Devlet Opera ve Balesi'nde Fransız yazar Alexandre Dumas'ın aynı adı taşıyan romanından önce tiyatro ve operaya, daha sonra baleye uyarlanan "Kamelyalı Kadın", 4, 6 ve 8 Ocak'ta Dokuz Eylül Üniversitesi Sabancı Kültür Sarayı'nda saat 20.00'de sahnelenecek.

Haldun Özörten'in yazdığı ve sahneye koyduğu "Sihirli Dünya" çocuk müzikali ise 5 Ocak'ta saat 14.00'te Elhamra Sahnesi'nde çocuklarla buluşacak.

Türk besteci Tolga Taviş'in, yirminci yüzyıl başlarında Osmanlı İmparatorluğu döneminde Karadeniz Bölgesi'nde yaşamış bir eşkıyanın yaşamını anlattığı Hekimoğlu operası, 11 Ocak'ta Elhamra Sahnesi'nde saat 20.00'de gösterilecek. Yaşanmışlıktan yola çıkılarak o dönemdeki toplumsal yapının irdelendiği temsilde, Osmanlı'nın çok uluslu yapısı içinde, göçlerle değişen köy yaşamı, yaşanan çatışmalar, bu çatışmaların yarattığı travma ve isyanlar anlatılıyor.

-Tiyatro

Orhan Veli Kanık'ın şiirlerinden, Murathan Mungan'nın uyarladığı "Bir Garip Orhan Veli" adlı tek perdelik oyun, 7 Ocak'a kadar İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi'nde izleyiciyle buluşacak. Tayfun Erarslan yer aldığı oyun, Orhan Veli'nin aynı zamanda bir döneme tanıklık eden şiirleri, izleyicileri adeta zaman yolculuğuna çıkaracak.

İspanyol şair ve oyun yazarı Lope De Vega'nın yazdığı Adalet Cimcoz'un çevirdiği Barış Erdenk'in yönettiği "Çılgın Dünya" oyunu da 9-13 Ocak tarihlerinde sahnelenecek. Oyunda, suç işlemiş asilzade Don Floriano'nun saklanmak için deli taklidi yaparak bir deli evine sığınması ve burada yaşadıkları anlatılıyor.

"Kuzu Maydanoz'un Maceraları" adlı çocuk oyunu 7 Ocak'ta Konak Sahnesi'nde, 10 Ocak'ta ise Urla Atatürk Kültür Merkezi Sahnesi'nde izleyici ile buluşacak. Nil Ünlü Aycıl'ın yazdığı şarkılı danslı çocuk oyununda, dostluğun önemi, doğanın neden korunması gerektiği, teknolojinin hayattaki yeri, yaşanan coğrafyayı keşfetmenin mutluluğu gibi konular işleniyor.

- Sergi

Büyük bir kısmı ilk kez sergilenen, tamamı Arkas Koleksiyonu’na ait "Su Manzaraları" seçkisi devam ediyor. Arkas Sanat Merkezi'nde, 3 ayda 15 binin üzerinde sanatseveri ağırlayan sergi, 25 Şubat’a kadar kapılarını açık tutacak. Avrupa peyzaj resminin önemli temsilcilerini bir araya getiren sergide, 19. yüzyılın ilk yarısından 20. yüzyılın ikinci yarısına uzanan sürece tarihlenen 88 yapıt yer alıyor.

İspanyol fotoğraf sanatçısı Chema Madoz'un gündelik hayattaki sıradan nesneleri gerçeküstü estetik anlayışla kurguladığı 80 fotoğrafın yer aldığı "Suskun Bakışın Aykırı Çığlığı" sergisi Folkart Gallery'de ziyaret edilebilecek. "Nesnelerin gizli şiirini fotoğraf sanatına yansıtan usta" kabul edilen Madoz'un sergisi, 25 Şubat'a kadar ziyaretçilere açık olacak.
Kaynak: AA