İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Kaynar, İstinaf Mahkemeleri'nin 2017 Yılını Değerlendirdi

İlk derece mahkemeleri tarafından verilen kararların incelenmesini yapmak üzere faaliyet gösteren İstinaf Mahkemeleri’nin 2017 yılını değerlendiren İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Hayri Kaynar, İstinaf Mahkemeleri’nde daire, hakim ve personel sayısının arttırılması gerektiğine dikkat çekerek, “İstinafa gelen dosya sayısı kadar Yargıtay’a ceza dosyası gitmiş değil” dedi.

20 Temmuz 2016 tarihinden itibaren faaliyet gösteren İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, İstanbul, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Sakarya, Kocaeli illerinde ilk derece mahkemeleri tarafından verilen kararları denetliyor. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Hayri Kaynar İstanbul İstinaf Mahkemesi’nin 2017 yılı içerisindeki çalışmalarına ilişkin basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

“Ceza dairelerinde, iş çıkarma oranı yüzde 76’nın üzerinde”

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Hayri Kaynar, çok yoğun bir yıl geçirdiklerini belirterek, "Arkadaşlarımız gerçekten büyük fedakarlık gösterdi. Canla başla çalıştılar. Bu dönem içerisinde ceza dairelerimize geçen yıldan devreden dosya sayısı 2 bin 57. Bu yıl gelen dosya sayısı 79 bin 508. Bu dosyaların 65 bin 746’sı karara bağlandı. 15 bin 819’u halen derdest. Yani iş çıkarma oranı yüzde 76’ın biraz üzerinde" dedi.



“Hukuk dairelerinde iş çıkarma oranı daha düşük”

Kaynar, “Hukuk dairelere yıl içinde gelen dosya sayısı 115 bin 780, geçen yıldan devreden dosya sayısı bin 776. Toplamda 117 bin 556 adet dosyanın 62 bin 505 adedi yıl içinde karara bağlandı. Hukuk dairelerinde iş çıkarma oranı ceza dairelerine göre daha düşük, bunun nedeni de hukuk dosyalarını inceleme şekli daha farklı. Çok daha teferruatlı inceleme usulü var” şeklinde konuştu.



“199 bin dosyadan 128 bini karara bağlandı”

İstinaf mahkemesinin 2017 yılında hukuk ve ceza dairelerinin toplam 199 bin 121 adet dosyaya baktığını ve dosyaların 128 bin 251 adedinin karara çıktığını söyleyen Kaynar, “Bazı ceza dairelerinde dosyalar 2-3 haftada karara çıkıyor. İş yükü fazla olan 12, 15, 16, 17, 23’üncü ceza dairelerinde dosyanın karara çıkma süresi 1 yılı bulabilir” ifadelerini kullandı.

"İstinafa gelen dosya sayısı kadar Yargıtay’a ceza dosyası gitmiş değil”

Yargıtay’ın elinde şu anda 1 milyon 200 bin civarında dosya olduğunu kaydeden Kaynar, "Yargıtay’a giden dosya sayısı iyice azaldı. 3 hafta önce Yargıtay Başkanının verdiği rakamları hatırlıyorum. Onlara bu yıl içerisinde giden dosya sayısı 65 bin. O zaman bize gelen dosya sayısı 70 bin. Yani bizim buraya gelen dosya sayısı kadar Yargıtay’a ceza dosyası gitmiş değil" dedi.

"İstinaflar bu haliyle bırakılırsa, desteklenmezse Yargıtay’a döner” diye konuşan Kaynar, “Sisteme müdahale çok kolay, yeni mahkemeler kurarsınız çok çabuk netice verir. Bazı dairelerde üye eksikliği var. Onları tamamlarsanız ve artırırsanız çok çabuk geri dönüşümü olur” dedi.



“Daire, hakim ve personel sayısı arttırılmalı”

Kaynar, daire sayısı, hakim sayısı ile personel sayısının arttırılması gerektiğini söyleyerek, “Bizde 60’ı başkan olmak üzere toplam 304 hakim görev yapıyor. Bütün kararları çıkaran arkadaşlarımız bunlar. Buna karşılık 161 tane katip var. Bir hakime, bir başkana bir katip düşmüyor. Bizim talebimiz katip sayısı ile hakim ve başkan sayısının eşitlenmesi. 60 hakim gelirse İstanbul İstinaf’ın problemini çözer. Daire sayısının da artması lazım. Buranın batması istenmiyorsa bu dediğimiz ihtiyaçların giderilmesi lazım” ifadelerini kullandı.

“Her daire, 450-500 arası duruşma yapacak”

Son Kanun Hükmünde Kararname ile İstinaf Mahkemeleri’nin yerel mahkemelere dosyaları iade edememe şeklindeki düzenlemeye ilişki görüşlerini belirten Kaynar, “Bu değişiklik istinaf mahkemelerini çıkmaza sokacak. Siz burada duruşma açıp bütün sanık ve tarafları yeniden dinleyeceksiniz. Bu duruşmayı bitirene kadar 10 tane dosya incelersiniz. Artık her daire 450- 500 arası duruşma yapacak” dedi.



“Sistem çalıştırılırsa yargıya büyük faydası olacak”

Kaynar, istinafların bir faydasının da toplumun adalete olan güvenini arttırması olduğunu vurgulayarak, “Mesela 1’inci Hukuk Dairesi’nde 185 dosya için verilen kararda tarafların temyiz hakkı bulunduğu halde temyiz edilmeyerek burada kesinleşti. 179 dosya da temyiz edilerek Yargıtay’a gönderilmiş. 11’inci Hukuk Dairesi’nde temyiz hakkı bulunan 479 dosyadan 229’u temyiz edildi. Yani yarı yarıya tarafların karardan tatmin olması söz konusu. Dolayısıyla şu sistem çalıştırılırsa yargıya büyük faydası olacak. Yani şu dosyalar Yargıtay’a gitseydi, yüzde 80’i hiçbir şekilde dönmeyecekti, kapağı bile açılmayacaktı” diye konuştu.



“İstinaf Mahkemesi, beklenenin üzerinde başarı gösterdi”

Türkiye’de yargının sıkıntılarının büyük olduğunu belirten Kaynar, “Yargıtay ve ilk derece ile kıyasladığınızda istinaf aslında çok iyi. Bence beklenenin üzerinde başarı gösterdi, ancak desteklenmesi lazım. İstanbul başarılı olmazsa Türkiye’nin başarısının bir manası yok. Buradaki işler Türkiye’deki işlerin yüzde 40’ını teşkil ediyor. Burası başarısız olursa yüzde 50-60’ı başarısız demektir. Burası başarılı olmak zorunda. Başarılı olacak, ancak küçük desteğe ihtiyacı var. Şu an için 60 tane hakim, hakim sayısı kadar da katip verildiği taktirde başarılı olur” diye konuştu.

Kaynak: İHA