Gümüşhane'de 29 Öğretmen Daha Kodlama Ve Robotik Tasarım Eğitiminden Geçti

Türkiye’de kodlama eğitiminin en yoğun yapıldığı üç ilden birisi olan Gümüşhane’de okullardaki bilişim teknolojileri ve teknoloji tasarım öğretmenlerine Gümüşhane Üniversitesi tarafından verilen eğitimler tamamlandı.

Gümüşhane'de 29 Öğretmen Daha Kodlama Ve Robotik Tasarım Eğitiminden Geçti
Gümüşhane’de geçtiğimiz yıl Vali Okay Memiş’in talimatıyla başlatılan ve geleceğin alfabesi olarak nitelendirilen kodlama ve robotik tasarım eğitimleri il genelinde devam ederken, eğitmenlerin eğitim programları da büyük bir hızla sürdürülüyor.

Zamanının çoğunu bilgisayar oyunları ile geçiren çocukları bu zamanı kendi istekleriyle eğlenerek öğrenmeye ayırması, bilgisayar karşısında tüketici olmaktan çıkıp üretici konumuna gelmesi, analitik düşünme becerilerinin gelişmesi ve sebep sonuç ilişkisi kurma ve takım halinde çalışma yeteneklerini geliştirmesi için hayata geçirilen GÜMÜŞKOD Kodlama Eğitimi Projesi kapsamında il genelinde 29 bilişim teknolojileri ve teknoloji tasarım branşı öğretmeni eğitimden geçti.

Gümüşhane Üniversitesi ile gerçekleştirilen işbirliği sonucunda öğretmenlerin eğitimleri üniversite akademisyenleri tarafından verilirken, 6 hafta sonunda tamamlanan eğitim programı için sertifika töreni düzenlendi.



“Yeni çağın alfabesi kodlama”

Dumlupınar İlkokulu salonunda düzenlenen programda konuşan projenin mimarı Gümüşhane Valisi Okay Memiş, çocukların hem milli ve manevi değerlere göre hem de bilimin, teknolojinin, çağın gereklerine göre yetiştirilmesi gerektiğini belirterek, “Yeni çağın alfabesi kodlama. Bir madenci kentiyiz. Tonlarca maden çıkarıyoruz. Ama tonlarca madenin karşılığı şu elimizde gördüğünüz telefon. Biz ileri teknoloji üretimine geçmek durumundayız. Katma değeri yüksek ürünleri üretmek zorundayız. Bunun için de çocuklarımızı iyi yetiştireceğiz. Teknolojiyi sadece kullanan değil üreten gençler ve nesiller yetiştirmek istiyoruz” dedi.



“Kodlama zorunlu ders olarak okutulmalı”

Kodlama projesini Türkiye’de en iyi ve başarılı uygulayan 3 ilden birisinin Gümüşhane olduğunu vurgulayan Vali Memiş, “Bu projeyi ben şu anki Başbakan Yardımcımız Sayın Fikri Işık’tan öğrendim. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı iken ben de kendileri ile beraber çalışırken zorunlu ders olarak okutulmasına çok uğraştık ancak olmadı. Teknoloji hızla ilerliyor. 50 yıl sonra şu gördüğünüz otomobillerin hiçbirisi olmayacak. İçten yanmalı, fosil yakıtla çalışan hiçbir otomobili 50 yıl sonra göremeyeceğiz. Tesla bunun dünyada öncülüğü yapıyor” diye konuştu.



“Daha yüksek teknolojili, bilgiyi daha çok özümsemiş ama aynı zamanda milli ve manevi değerlere sahip nesiller yetiştirmek durumundayız”

Devlet ve millet olarak çocukları çağın gereklerine göre yetiştiremezlerse sonuçlarının çok ağır olacağına değinen Vali Memiş, “Herkes kendisini geliştirsin. Daha yüksek teknolojili, bilgiyi daha çok özümsemiş ama aynı zamanda milli ve manevi değerlere sahip nesiller yetiştirmek durumundayız. Ben bu projeyi çok önemsiyorum. Önceden FETÖ’cü derneklere giden SODES kaynaklarının yüzde 70-80’ini bu projeye aktardık” ifadelerini kullandı.

“Gümüşhane’de Bill Gatesler, Elon Musklar yetişsin”

Gümüşhane olarak eğitime çok önem veren bir il, bir üniversite kenti olduklarını vurgulayan Vali Memiş, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Gümüşhane’de Bill Gatesler, Elon Musklar yetişsin. Bu kent ancak bir üniversite kenti olarak büyür. Bütün öğrencilerimize mutlaka destek vereceğiz. Projenin sonucunda bizi büyüleyin. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”

“Çağımız dijital ve bilgi çağı”

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Halil İbrahim Zeybek ise Gümüşhane Üniversitesi olarak bu projenin bir parçası olmaktan dolayı duydukları memnuniyeti dile getirerek, yaşanılan çağın dijital çağ ve aynı zamanda bilgi çağı olduğunu kaydetti.



“Gelecekte insan hayatında dijital veriler bugünkünden çok daha fazla yer tutacak”

Gelecekte kodlama başta olmak üzere dijital verilerin insan hayatında bugünkünden çok daha fazla yer tutacağını belirten Rektör Zeybek, hem Gümüşhane hem de ülke olarak bu yarışın dışında kalamayacaklarını ifade etti.



“İşbirliğimiz artarak devam edecek”

Bilginin en üst düzeyde üretildiği kurum olarak kamu kurumlarına ve şehre katkılarının ve işbirliği çalışmalarının artarak devam edeceğinin altını çizen Zeybek, “Başbakan Yardımcımız Fikri Işık beyin bu konudaki destekleri nedeniyle kendilerine şükranlarımızı sunuyorum. Valimize ilde bu projenin hayata geçirilmesi noktasındaki desteği, katkısı ve kararlılığı noktasında çok teşekkür ediyorum. Milli Eğitim Müdürümüze ve projede görev alan diğer yöneticilerimize teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki öğretmenlerimiz bu eğitim süreci sonrasında bir temel atmış oldular. Asıl işimizin bundan sonra başlayacağına inanıyorum. Haftalar süren emeğin heba olmaması ve süreklilik arzaden bir süreç olduğu için üzerine ilave ederek devam etmemiz gerekiyor. Bizler ne kadar donanımlı olursak öğrencilerimize o kadar katkı sağlayıp iyi rehberlik edeceğimize inanıyorum. Evinizde oturabilir, hafta sonları il dışına seyahatlere gidebilirdiniz ama programa katılan öğretmenlerimiz ekstra fedakarlık göstermiş oldular. Bu nedenle de onları tebrik ediyorum” dedi.

Gümüşhane İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan’da geçtiğimiz yıl ocak ayında Vali Okay Memiş’in talimatıyla kodlama konusunda ki süreci başlattıklarını belirterek, “Bu konuda en önemli başlangıç noktası Valimizin başkanlığında yapılan toplantıda ortaya koyduğu hedefler kapsamında süreci planladık, aşamalandırdık ve bu sürecin daha nitelikli gelmesi adına Gümüşhane Üniversitemizle beraber 6 haftadır yürütülen öğretmen eğitimi sertifika programıyla devam ediyoruz. Bu noktada süreç içerisinde İl Özel İdaremizin imkanları, ASELSAN, HAVELSAN’ın destekleri, Gümüşhane Üniversitemizin destekleri, Şirandaki hayırseverler işadamlarımızın destekleri ve son olarak yine sizlerin destekleriyle SODES projeleriyle ilişkilendirilen bütçeyle kodlama atölyelerinin altyapılarını çok güçlü bir hale getirdik ve getirmeye devam edeceğiz. Bu noktada Gümüşhane olarak eğitimde kodlama ve robotik eğitimin bir farkındalık oluşturulması ve bu işin en nitelikli şekilde yapılan illerin arasında yer alması adına tüm arkadaşlarımızla el birliğiyle, gönül birliğiyle devam etmekteyiz” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından eğitimlere katılan 29 öğretmene katılım belgeleri, Gümüşhane Üniversitesi akademisyenlerine de teşekkür belgeleri protokol üyeleri tarafından takdim edildi.
Kaynak: İHA