BBP Genel Başkan Yardımcısı Karacan Açıklaması

'Ben inanıyorum ki bu seçim sistemi, dolayısıyla siyasi partiler birbirleriyle ittifak yapmak zorunda kalacaklar. Biz de buna son derece sıcak bakıyoruz'

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkan Yardımcısı Bayram Karacan, "Ben inanıyorum ki bu seçim sistemi, dolayısıyla siyasi partiler birbirleriyle ittifak yapmak zorunda kalacaklar. Biz de buna son derece sıcak bakıyoruz." dedi.

Karacan, AA Van Bölge Müdürlüğünü ziyaretinde yaptığı açıklamada, Van'ın çok güzel ve modern bir şehir olduğunu belirtti.

İlk kez geldiği kentte güven ve huzur ortamıyla karşılaştığını aktaran Karacan, "Ben buradan batı illerindeki vatandaşlarımıza çağrı yapıyorum. Van'ı seyahat için mutlaka değerlendirsinler." dedi.

Karacan, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, "16 Nisan referandumundan sonra bir sitem değişikliğine gittik. Artık cumhurbaşkanı aynı zamanda yürütmenin başı olacak. Seçilebilmesi için de en az yüzde elli artı bir kişinin oyunu alması gerekiyor. Bunun sağlanabilmesi için de artık adayların, siyasi partilerin kendi arasında ittifak yapmaları bir zorunluluk haline geldi." ifadesini kullandı.

Seçim sistemiyle ilgili bir taslak hazırlayarak bunu hem siyasi partilere hem de Meclis Başkanlığına sunduklarına işaret een Karacan, şöyle devam etti:

"Bizim düşündüğümüz de siyasi partilerin bir çatı altında bir araya gelip kendi ambleminde olduğu bir ittifakın yasal hale gelmesi şeklinde idi. Görüyoruz ki bugünlerde de özelikle iktidar partisinden gelen açıklamalarda da bununla ilgili bir hazırlık olduğu yönünde. Ben inanıyorum ki bu seçim sistemi, dolayısıyla siyasi partiler birbirleriyle ittifak yapmak zorunda kalacaklar. Biz de buna son derece sıcak bakıyoruz. Ümit ediyorum ki bu ittifak dolayısıyla partilerin bir araya gelip müzakere etmesi, görüşmesi aynı zamanda aradaki mesafeleri kapatacak, ülkedeki uzlaşma kültürüne ciddi manada katkı verecek ve gerginliklerin de azalmasına vesile olacak. Bu manada biz son derece olumlu bakıyoruz."

Karacan, siyasi partilerin geçen referandumda "evet" ve "hayır" anlamındaki birlikteliklerinin önümüzdeki seçimlerde de korunacağını beklediklerini bildirdi.

Önceden seçim yapıldıktan sonra Meclis aritmetiğine göre eğer tek parti çıkmıyorsa koalisyonların meydana geldiğini anımsatan Karacan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu sistemde ise koalisyonlar, bir nevi seçim öncesinde fikri olarak aynı tabana hitap eden partiler arasında kurulacak gibi. Dolayısıyla ben inanıyorum ki referandumda meydana gelen o bloklar, çok değişiklik olmadan devam edecek. Yeni sistemle sadece siyasi partiler değil belli bir miktarda oyu kendi bünyesinde bloke eden gruplar ciddi manada siyasette belirleyici hale gelecekler. Cemaatler, aşiretler büyük güçlü sivil toplum kuruluşları dahi siyasette bir aktör haline geldi."
Kaynak: AA