Başkan Arslan,'Belediyeyi Altından Kalkamayacağı Borç Batağına Sürüklemedik'

Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, belediye olarak en fazla kamulaştırmanın yapıldığı dönemin içerisinde olduklarını kamuoyunda söylenenin aksine İller Bankası’na 18 milyon lira kredi borçlarının olduğunu ve belediyeyi altından kalkamayacağı bir borç batağına da sürüklemediklerini söyledi.

Başkan Arslan,'Belediyeyi Altından Kalkamayacağı Borç Batağına Sürüklemedik'
Yozgat Belediyesi Meclis Salonu’nda yapılan Ocak ayı Olağan Meclis Toplantısı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulanan Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, kamuoyunda çıkan söylentilere açıklık getirdi. Göreve geldiklerinde belediye bütçesinin 53 milyon 634 bin lira olduğunu açıklayan Başkan Arslan,"Dışarıda birtakım afaki şeyler konuşulduğu için bu rakamları vatandaşımızla da paylaşmamız gerekiyor. Ortada gizli saklı bir şey yok. 2017 yılında ise gerçekleşen bütçemiz 99 milyon 488 bin lira. Yani yaklaşık bütçemizin gerçekleşme oranını 2’’ye katlamış durumdayız" dedi.

Yozgat Belediyesi’nin kamuoyunda her gün kredi arıyormuş gibi lanse edilmesini de eleştiren Başkan Arslan,"Borçlanmayla ilgili bir takım talepte bulunuyoruz ve borçlanmayla ilgili yetki alıyoruz. Ama bu kamuoyuna sanki her gün kredi arıyormuşuz gibi borç alıyormuşuz gibi yansıyor. Biz aldığımız yetkileri bugüne kadar İller Bankası’ndan aldığımız kamulaştırma kredisi hariç kullanmadık. Onu herkesin bilmesi lazım. 30 milyon liralık, 20 milyon liralık, 25 milyon liralık yetki aldık. Ama değişik sebeplerle bizden kaynaklanan ya da İller Bankası’ndan kaynaklanan sebeplerle biz de bu kredileri kullanmadık. Yani dolayısıyla belediyeyi altından kalkamayacağı bir yük altına bir borç batağına da sürüklemedik. Bunun da kamuoyu tarafından bilinmesi lazım." şeklinde konuştu.

Göreve geldiklerinde İller Bankası’na belediyenin 10 milyon lira kredi borcunun olduğunu hatırlatan Başkan Arslan,"Şu anda ise 18 milyon lira İller Bankası’na kredi borcumuz var. Yani 8 milyon civarında bir kredi kullandık. Bunun da tamamını kamulaştırma kredisi olarak kullandık. Yozgat tarihinde belediye olarak en fazla kamulaştırmanın yapıldığı dönem bu dönemdir. Çünkü Yozgat kabuk değiştiriyor, şekil değiştiriyor. Bunu yaparken de ciddi kamulaştırma maliyetleri ortaya çıkıyor. Dışarıda söylendiği gibi çok büyük rakamlar değil. Bunun karşılığında da yaklaşık 65 tane bina kamulaştırıldı. 5 milyon 600 lira kamulaştırma kredisi kullanıldı. 2 milyon lira da devam eden kamulaştırmalarla ilgili kenarda bekleyen kredi var. Bu 8 milyon lira artışın tamamı kamulaştırma için kullanıldı. Bu kamulaştırma karşılığında da 65 tane mülk bizim mülkümüz olarak belediyeye geçti. Bunun içerisinde arsalar var, kamulaştırdığımız konaklar var ve kamulaştırma yoluyla binayı yıktıktan sonra açtığımız cadde ve sokaklar var. Bunların hepsi kamu menfaatidir" ifadelerine değindi.

Başkan Arslan sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Sadece eskiden devam eden yükler bizi sıkıntıya koyuyor. Zaman zaman bu bizim kredi kullanmamızı da güçleştiriyor. Geldiğimiz dönem itibariyle 67 milyon lira hazine borcumuz halen duruyor. Bu Mehmet Erdemir’in başkanlığı döneminde devam eden ve Yusuf Başer, Ali Açıkgöz başkanlığında devam eden SSK’ya 28 milyon lira, emekli sandığına 9 milyon lira, TEDAŞ’a 8 milyon lira, hazineye 67 milyon lira, İller Bankası’na 10 milyon lira cari borçta 10 milyon lira olmak üzere teslim aldığımız bütçede 132 milyon lira borçla devraldığımız bir belediye söz konusu. Ama biz yatırım yapmak için gerekirse borçlanırız. Aklı başında bir yatırım yapıyorsanız borçlanma da da bir mahsur yok. Dolayısıyla buradan aldığımız borçlanma yetkilerinin hepsini biz borçlanmadık ve bunun kamuoyuna belediye habire borçlanıyor diye yansıtılması yanlıştır."
Kaynak: İHA