Atık Sulardan Gübre Ve Yakıt Elde Edilecek

Bulancak Belediye Başkanı Recep Yakar, kurdukları "Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi" ile biyolojik arıtma yöntemiyle yapılan ayrıştırma sonucu elde edilecek katı maddelerin gübre veya yüksek kaliteli yakıt olarak değerlendirilebileceğini bildirdi.

Yakar, yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa Birliği tarafından da desteklenen ve yaklaşık 8 milyon Avro'ya mal olan projenin tamamlanarak hizmete girdiğini belirtti.

İlçenin tüm atık sularının Pazarsuyu mevkinde bulunan belediye şantiyesi alanında kurulan modern tesiste arıtma işlemine tabi tutularak doğaya ve çevreye zararsız tamamen temiz su haline dönüştürüleceğini aktaran Akar, bundan sonraki süreçte artık Karadeniz'e doğrudan atık suların bırakılmayacağını ifade etti.

Biyolojik arıtma yöntemiyle yapılan ayrıştırma sonucu elde edilen katı maddelerin gübre veya yüksek kaliteli yakıt olarak değerlendirileceğini kaydeden Akar, şunları vurguladı:

"Bulancak ilçesinin tüm atık suları, belediye şantiyesi alanında tesise pompalanıyor. Burada çeşitli aşamalardan geçirilen atık sular, katı partiküllerin ayrıştırıldığı ızgara, kum ve yağ tabakalarının ayrıştırılması ve son olarak havalandırma havuzlarında biyolojik ayrıştırmaya tabi tutuluyor. Ayrıştırma tamamlandığında elde edilen temiz su doğaya ve çevreye zararsız bir şekilde deşarj ediliyor. Oluşan katı maddelerde gübre ya da yakıt olarak değerlendirilmek üzere depolanıyor. Katı atıklar tamamen kuru ve zararsız bir şekilde depolanıyor."

Yakar, tesis sayesinde deniz ve plajların daha temiz hale geleceğinin altını çizerek,"Bu suyun doğaya ve çevreye hiçbir zararı yoktur. Bu tesislerin hayata geçtiği yerlerde denizler ve plajlar mavi bayrak almaya hak kazanıyor. Bulancak denizleri ve plajları da böylece mavi bayrağa kavuşmuş ve insanlarımız çok daha temiz bir çevreye ve denize kavuşmuş olacaklar." ifadelerine yer verdi.

Kaynak: AA