Yılmaz Açıklaması 'Zeytin Dalı Harekatı Güveni Gösterdi'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "2018’de ihracatta çok iyi bir yıl yaşayacağız, bu da büyümeyi destekleyecek. İç talep kapsamında 1 milyon 378 bin istihdam var, bununla birlikte asgari ücretteki artış da iç talebi besleyecek. Bir diğer katkı verecek alan da yatırımlar. Kapasite kullanım oranları fiilen yüzde 100’lük bir noktaya geldi" dedi. Yılmaz, Ankara’nın da siyasi yönü dışında ekonomik boyutunun önemine değindi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Ocak ayı olağan meclis toplantısı AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Toplantı kapsamında bir konuşma gerçekleştiren Yılmaz, Afrin’de gerçekleştirilen Zeytin Dalı Harekatı’nda görev alan TSK ve ÖSO’nun mücadelesinde Allah’tan muvaffakiyet diledi. Şehitlere Allah’ta rahmet, gazilere şifalar diledi. Yılmaz, harekatın, yaşanan gelişmelere Türkiye’nin müdahil olarak kendi göbeğini kendinin kestiğini ifade ederek, "Bizim hiçbir ülkenin toprağında gözümüz yok, biz Suriye’yi işgal etmek için orada bulunmuyoruz. Bizim gayretimiz terör örgütlerini ortadan kaldırmak. İnşallah başarıyla da tamamlayacağız" diye kaydetti.

Yılmaz, Gezi olayları, 17-25 Aralık ve 15 Temmuz süreçlerini hatırlatarak, Türkiye karşıtı bir takım hesaplar ve yapılara milletin duruşu ile cevap verildiğini ve bu sayede ekonominin, demokrasinin güçlü bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Ekonomik lokasyon olarak Başkent’in önemine değinen Yılmaz, "Ankara’nın siyası yönü ekonomik boyutunu kimi zaman gölgeleyebiliyor. Ankara sadece siyasi bir merkez değil, aynı zamanda çok önemli bir ekonomik merkezimiz. İstanbul’dan sonra ekonomide ikinci büyük ilimiz. Sosyal göstergeler bakımından ilk sırada. Yüz binlerce öğrencisi olan üniversitelerin yer aldığı bir il. Çok önemli sanayi alt yapısı olan bir ilimiz, 13 tane OSB var. Ankara, ülkemizin 2023 hedefleri açısından lokomotif bir il. Kilogram başına üretim ve ihracat değeri itibariyle son derece önemli bir ilimiz ve inşallah bu konumunu devam ettirecek. Ankara’nın bu ekonomik yönünü daha iyi görüp desteklememiz gerekiyor" şeklinde konuştu.



"İhracat, iç talep ve yatırım büyümeyi destekleyecek"

2017 yılı ekonomik değerlendirmesi yapan Yılmaz ve 2018 yılı hedeflerini de açıkladı.

Bu kapsamda "2018 yılında büyüme olacak mı?" sorusunu yanıtlayan Yılmaz, yüzde 5,5’lik büyüme hedefini kolaylıkla yakalayacaklarına inandıklarını belirtti.

Yılmaz, bu büyüme hedefine ulaştıracak etkenleri ihracat, iç talep ve yatırımlar olarak sıralayarak, "2018’de ihracatta çok iyi bir yıl yaşayacağız, bu da büyümeyi destekleyecek. İç talep kapsamında 1 milyon 378 bin istihdam var, bununla birlikte asgari ücretteki artış da iç talebi besleyecek. Bir diğer katkı verecek alan da yatırımlar. Kapasite kullanım oranları fiilen yüzde 100’lük bir noktaya geldi. Genel olarak 2018’e yüksek bir güvenle başladık 2017’deki büyüme 2018 yılında da devam edecek" diye konuştu.



"Zeytin Dalı Harekatı güveni gösterdi"

ASO Başkanı Nurettin Özdebir ise, bugün Türkiye’nin artık eski Türkiye olmadığını ifade ederek, "FETÖ’nün hain darbe girişiminin üzerinden 1 yıl geçmeden büyüme patikasına yeniden dönen, 1 yıl sonrasında yüzde 11,1’lik büyüme performansı ile tüm dünyada büyüme lideri olan, aynı dönemde imalat sanayi yüzde 15’e yakın büyüyen bir Türkiye ile karşı karşıyayız" diye konuştu.

Özdebir, Afrin’de yürütülen Zeytin Dalı Harekatın’ın, Türkiye’nin güçlü oluşunun ve ekonomisinin ne derece sağlam olduğunun bir göstergesi olduğunu belirtti.

Türkiye ve Suriye’nin bütünlüğünü tehdit eden PKK, DEAŞ gibi terör örgütlerinin ansızın vurulmuş olmasından duydukları memnuniyeti dile getiren Özdebir, "Harekatın süresinde dahi Borsa İstanbul’un rekor seviyelere ulaşması, ülkemize olan güvenin tam olduğunu net bir şekilde ortaya koymuştur. Bu vesile ile Suriye’de ve tüm ülke genelinde görev başında olan güvenlik güçlerimizin, askerlerimizin yanlarında olduğumuzu bir kez daha belirtmek istiyorum"

"KGF kurumsallaştırılmalı"

2017 yılı merkezi bütçede başarılı bir performans ortaya konulduğunun altını çizen Özdebir, önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerini şu şekilde aktardı:

"Temel beklentimiz, Kredi Garanti Fonu (KGF)’ye yönelik düzenlemelerin kurumsal hale gelmesidir. KGF şu anda kendine tanınan 250 milyar TL’lik kefalet limitinin yaklaşık 200 milyar TL’lik kısmını kullanmış durumdadır. 2018 senesinde de bankacılık kanalı üzerinden kredi genişlemesinin sağlanması ve piyasadaki canlılığın devam etmesi için KGF sürdürülebilir ve ekonomik büyümeyi de destekleyecek bir şekilde devamlılık arz eden kurumsal bir yapıya kavuşturulmalıdır. Diğer taraftan 2018 senesinde yeni sermaye yatırımlarının hayata geçirilmesi, makine parkurunun modernize edilmesi, genişlemeye yönelik yatırımların gerçekleşmesi için Hükumetimizin makine teçhizat harcamalarında yatırımcılara destek olacak bir takım tedbirlerin devreye alınmasını destekliyoruz. Diğer yandan mevcut sistemin karmaşıklığı bir tarafa o kadar çok revize edilmiş bir sistem haline geldi ki, artık takip edemez hale geldik. En son yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile Cazibe Merkezleri Programı kapsamında verilecek destekler de 6. Bölgeye verilen yatırım teşvikleri ve ilave olarak enerji desteği ile sınırlandırılmıştır. Bu açıdan Cazibe Merkezleri Programı da mevcut yatırım teşvik sistemine adapte edilmiş görünmektedir. Bu kadar karmaşık bir modelden ziyade daha basit, her bir yatırımcının talep ettiği teşvik türüne cevap verebilecek düzeyde esnek, yalnızca bölgesel kalkınma değil aynı zamanda illerin rekabetçiliğine destek verecek yeni bir modelin tartışılması gerekmektedir."
Kaynak: İHA