Süt Yetmeyen Dördüz Kuzulara Keçi Annelik Yapıyor

Aydın’ın Nazilli ilçesinde, birkaç gün önce dünyaya gelen dördüz kuzular ilgi odağı oldu. Bir batında dördüz doğuran ‘Zeytin’ isimli koyunun kuzularını, annesinin sütü yetmediği için aynı ağıldaki tek yavrulu keçi de annelik yapıyor.

Süt Yetmeyen Dördüz Kuzulara Keçi Annelik Yapıyor
Şirinevler Mahallesi Dereköy Çayı kenarındaki evlerinin ağılında 40 yıldır hayvancılık yaparak geçimini sağlayan Medeni Görgülü’ye (48) ait olan koyunlardan 3 yaşındaki Sakız cinsi koyunu, dördüz doğurdu. Bir batında dördüz doğuran ‘Zeytin’ isimli koyunun kuzularına aynı ağıldaki tek yavrulu keçi annelik yapıyor. Anne sütü yetmediği için kuzulara keçinin annelik yaptığını belirten Görgülü, “Ailemizin bir parçasıymış gibi bakıp sevdiğimiz koyunlarımız bizi hiçbir zaman üzmüyor. Adaklık, kasaplık ve kurbanlık küçükbaş hayvan yetiştirerek hayatımızı kazandığımız işimizi çok seviyoruz. Ağırlıklı olarak 25 yaşındaki oğlum Yusuf Can Görgülü ile hayvanlarımızın bakımlarını yapıyoruz. O da hayvanları çok seviyor. Bizim ata mesleğimiz bu. Oğlum şu an nişanlı ve inşallah evlendikten sonra çocukları olursa onlara da hayvan sevgisini ve hayvancılığı öğreteceğiz” dedi.

Görgülü, koyunlarının büyük bölümünün ikiz doğum yaptığını, bir kez beşiz doğuran koyunu olduğunu söyledi.

Koyunun geçen yıl da dördüz doğurduğunu anlatan Görgülü, “3 yıl önce kuzu olarak satın aldığımız ve büyüttüğümüz Sakız cinsi koyunumuz geçen yıl dördüz kuzuladı. Annenin sütü yetmediği için onların dördünü de biberonla besleyerek büyüttük. Bu sene de dördüz doğurunca şansımıza aynı zamanda tek oğlak doğuran keçimiz imdadımıza yetişti. Koyunumuzun besleyemediği kuzularımıza keçimiz süt annelik yapıyor. İnşallah onları da sağ salim büyüteceğiz. Dördüz kuzular ailemizde olduğu gibi komşularımız tarafından da büyük ilgi görüyor. Bahçemizden insanlar sürekli eksik olmuyor. Bu aşırın ilgili durumdan bazen rahatsız oluyoruz. Çünkü anne koyun kuzularını çok kıskanıyor. Geçen sen koyunumuz üç erkek bir dişi şeklinde doğum yapmıştı. Bu sene ise tam tersine üç dişi biri erkek şeklinde oldu. İnşallah yine hepsini de sağlıklı bir şekilde büyüteceğiz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA