Kuraklık Korkutuyor

Kış aylarında mevsim normallerinin altında kalan yağışlar çiftçileri kara kara düşündürüyor. Bursa’nın Yenişehir ilçesinde 7 ayrı bölgede bulunan sulama göletleri alarm vermeye başladı.

Yenişehir’de yağışların mevsim normallerinin altında seyretmesi sebebiyle bölgede bulunan göletlerde su seviyesi azaldı. Kar yağmayınca sulama göletlerini besleyen derelerdeki su miktarının azaldığını belirten Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, önümüzdeki yaz aylarında sulamada ciddi sıkıntıların yaşanacağını söyledi.

2017 yılı yaz aylarında yağışların normal olduğunu belirten Aktaş, “Ancak kış aylarında beklediğimiz yağışlar olmadı. Bu sebeple Burcun, Yeniköy, Alaylı, Akbıyık, Orhaniye, Kavaklı ve Çiçeközü göletlerinde su seviyesi çok azaldı. Bu yaz su sıkıntısı yaşamaktan korkuyoruz” dedi.

2018’in ilk mahsulü olan bezelyelerin yağışların yetersiz olmasından dolayı gelişmediğini anlatan Sadi Aktaş, “Geçen kasım ayı sonlarından başlayan bezelye ekimleri aralık ayına kadar sürmüştü. Mevsimin ilk mahsulü olan bezelyeler mayıs ayından itibaren toplanmaya başlanacak. Ancak ilkbahar yağmurları da yağmazsa 1 ay sonra bezelyeler gölet sularıyla sulanabilecek. Sulama göletlerindeki sıkıntıdan dolayı bu ürünün susuz kalma tehlikesi ortaya çıktı” diye konuştu.

Bu arada arazilerinde buğday ekili olan Yenişehirli çiftçileri kuraklık endişesi sardı. Beklenen kar yağışının gerçekleşmemesi yüzünden sulama göletlerindeki su seviyesinin düşmeye başlaması, çiftçileri kara kara düşündürüyor.

Yenişehir’de sulama göletlerinin şu anki doluluk oranının yüzde 50’lerin altında olduğunu vurgulayan Aktaş, yeterli yağış olmazsa, yaz aylarında tarım ürünlerinin susuzluktan olumsuz etkilenebileceğini vurguladı.
Kaynak: İHA