Kazakistan'da Air Astana, Kazakhtelecom Ve Kazatomprom Özelleştirilecek

AIFC Müdürü Kelimbetov: 'Samruk Kazına’nın (Ulusal Refah Fonu) planlarına uygun olarak Air Astana, Kazaktelecom, Kazatomprom şirketlerinin bu yılın dördüncü çeyreğinde özelleştirilmesi planlanıyor'.

Astana Uluslararası Finans Merkezi (AIFC) Müdürü Kayrat Kelimbetov, yıl sonunda AIFC platformunda Air Astana, Kazakhtelecom ve Kazatomprom devlet şirketlerinin özelleştirilmesinin planlandığını söyledi.

AIFC Müdürü Kelimbetov, Başbakanlık binasından düzenlediği basın toplantıda yaptığı konuşmada, AIFC’nin 1 Ocak tarihi itibarıyla faaliyete geçtiğini belirterek, Uluslararası Tahkim Mahkemesi ve hakimlerin de çalışmalarına başladığını bildirdi.

Geçen yıl Cumhurbaşkanı tarafından AIFC'nin mahkeme başkanlığına İngiltere Yüksek Mahkemesi eski Başkanı Lord Woolf’un atandığını hatırlatan Kelimbetov, dünyadaki büyük İngiliz hukuku uzmanlarından oluşan 9 hakimin de yemin ederek, merkezde görevlerine başladığını kaydetti.

Kelimbetov, AIFC sayesinde ülkenin mali piyasasının gelişmesinde büyük değişikliklerin yaşanacağının altını çizerek, “AIFC’de uluslararası borsa açıldı. Dünyanın büyük 5 borsasına giren NASDAQ ve Şanghay borası ana ortaklarımız.” diye konuştu.

- Devletin ana şirketleri özelleştirilecek

Şu an AIFC borsasının Samruk Kazına (Ulusal Refah Fonu) ile birlikte ana şirketleri özelleştirme sürecine hazırlıklar yaptığına dikkati çeken Kayrat Kelimbetov, “100 Adım Kalkınma Projesi ve cumhurbaşkanının bu yıl yayımladığı seslenişinde özelleştirmenin ülkenin borsa piyasasının gelişmesine ivme kazandıracağı belirtilmişti.” ifadelerini kullandı.

Kelimbetov, özelleştirmenin AIFC platformunda yapılacağına işaret ederek, “Samruk Kazına’nın planlarına uygun olarak Air Astana, Kazaktelecom, Kazatomprom şirketlerinin bu yılın dördüncü çeyreğinde özelleştirilmesi planlanıyor.” dedi.

Yılın ilk yarısında dünyanın büyük finans merkezlerinde yatırım konferansları düzenlemeyi planladıklarını söyleyen Kelimbetov, şöyle konuştu:

“Özelleştirme için büyük hazırlıklar yapıyoruz. Gelecekteki 3 yılda Samruk Kazına Ulusal Fonunun temelini oluşturan ana şirketlerin hisse paketleri özelleştirilecek. Bu, 100 Adım Kalkınma Projesi'nde belirtilen 5 kurumsal reform hedefine uygun olarak devletin ekonomideki rolünü azaltacak.”

- "20 yıl içinde AIFC küresel finans merkezlerinin listesine girmeli"

Kayrat Kelimbetov, AIFC'nin Astana EXPO 2017 Fuarı'nın yapıldığı alanda yer alacağını söyleyerek, "AIFC’nın faaliyet alanı eskiden 23 hektar ise şimdi bin 600 hektar olarak genişletildi." dedi.

AIFC'nin, Dijital Kazakistan ve diğer devlet projeleri çerçevesindeki pilot projelerin uygulanması için bir platform olacağının altını çizen Kelimbetov, "20 yıl içinde AIFC ilk 30 küresel finans merkezin listesine girmeli. 10 yıl içinde de Asya finans merkezlerinin ilk 20’sine girmeyi planlıyoruz." şeklinde konuştu.

- "Özelleştirme sayesinde 40 milyar dolara civarında yatırım çekmeyi hedefliyoruz"

Kelimbetov, finans merkezinin resmi açılışının 5 Temmuz’da yapılacağını dile getirerek, "Şu an 20 civarında şirket AIFC’e başvurdu. Bu rakamın yıl sonuna kadar 5-10 kat artacağını düşünüyoruz. Yıl sonunda tam kapasiteye ulaşmayı planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

AIFC aracılığıyla 3-5 yılda 5 milyar dolar yatırım çekmeyi planladıklarını kaydeden Kelimbetov, özelleştirme sayesinde de 10 yılda ülkeye 40 milyar dolar civarında yatırım çekmeyi hedeflediklerini bildirdi.
Kaynak: AA