Kayserigaz'dan Ekonomik Ve Güvenli Doğalgaz Kullanımı Önerileri

Kayserigaz Genel Müdürü Adem Dinçay, tüketicilere ekonomik ve güvenli doğalgaz kullanımı ile ilgili önerilerde bulundu.

Kayserigaz'dan Ekonomik Ve Güvenli Doğalgaz Kullanımı Önerileri


Doğalgazın başlı başına ekonomik bir yakıt olduğunu hatırlatan Dinçay, alınacak bazı küçük önlemlerle, yakıt bedellerinin daha da ekonomik hale getirilebileceğini söyledi.

Söz konusu önlemlerin ilk başında bina yalıtımlarının geldiğini belirten Dinçay, iyi bir yalıtımla yüzde 40’lara varan yakıt tasarrufunun sağlanacağını ifade etti.

Dinçay, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kalorifer petekleri kapatılmamalı

“Kalorifer peteği ile eşyalar arasında 30-40 santimetre boşluk olmalı ki, radyatörden çıkan sıcak hava odanın içerisinde dağılabilsin. Perdelerin de aynı şekilde kalorifer peteklerinin önünü kapatması engellenmeli.”

Kombi bakımı ihmal edilmemeli

“Yıllık kombi bakımının yapılması da ekonomik ısınma için önemlidir. Ancak yakıt tasarrufu için kombinin türü de devreye girer. Bizler Kayserigaz olarak çift kazanlı ya da yoğuşmalı kombilerin tercih edilmesini öneriyoruz.”

Termostat ayarı faturaları yarıya indirir

“Belli bir dereceye ayarlanmış oda termostatı ile kombinin haberleşmesini sağlayan sistemler daha ekonomik olacaktır. Termostatlar kombinin belli bir zaman diliminde çalışarak, ayarlanan oda sıcaklığında kendiliğinden durmasını sağlayacağı için gün boyu devam eden bu durum daha ekonomik bir ısınma ortamı oluşturacaktır.”

Tesisatlar Kayserigaz’ın onay verdiği firmalarca yapılmalı

Doğalgaz kullanımında tasarruf kadar güvenliğin de önemli olduğunun altını çizen Dinçay, tüketicilere tesisatlarını Kayserigaz’ın onay verdiği iç tesisat firmaları tarafından yaptırmaları uyarısında bulundu. Yetkisiz bir şekilde tesisata müdahale etmenin gaz kaçağına ve uygun olmayan malzemelerin kullanımına neden olabileceğini vurgulayan Dinçay, bu durumun yasal olmadığını da söyledi.



Menfezler kapatılmamalı

Camlardaki menfezlerin kapatılmamasının güvenlik açısından önemine dikkat çeken Dinçay, “Bizim emniyet sübabı olarak tabir ettiğimiz, camlara takılan ve içerinin nefes alıp vermesini sağlayan ‘menfez’lerin kesinlikle kapatılmaması lazım. Çünkü olası bir gaz kaçağında; doğalgaz havadan hafif olduğu için bu menfezlerden dışarıya atılacak ve ortamdaki gaz sıkışmasını engelleyecektir. Ayrıca olası bir karbonmonoksit sızıntısında da bu menfezler içeriye oksijenin girmesini sağlayarak temiz hava alınmasını sağlayacaktır” dedi.



Bacalı kombi yerine hermetik kombi kullanılmalı

Baca bakımlarının da güvenli doğalgaz kullanımı açısından önemine değinen Dinçay, “Bu bakımların da yetkili baca firmaları tarafından yapılması lazım. Kayserigaz olarak artık bacalı kombilere izin vermiyoruz, sadece hermetik kombilerin kullanılmasına izin veriyoruz. Fakat daha önceden kullanılan bacalı kombi ya da şofbenlerden ortama gaz sızma tehlikesi var. O nedenle baca bakımlarının düzenli yapılması, baca çekişinde herhangi bir sorun olmaması ve baca sensörlerinin düzgün bir şekilde çalışıyor olması lazım” diye konuştu.



Alo 187 hayat kurtarır!

Tüm bu tedbirlere rağmen doğalgaz sızıntısı oluşması durumunda, ücretsiz Alo 187 hattının aranması gerektiğini kaydeden Dinçay, “Biz gece ve gündüz 15 dakika içinde olay mahalline varıp gereken önlemi alıyoruz. Tüketicilerimiz Kayserigaz’ın garantisi altındandır” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA