İngiltere'de 5 Bin Öğrenciye Çince Öğretilecek

İngiltere 2020 yılına kadar 5 bin ortaokul öğrencisine Çince öğretmeyi hedefliyor.



İngiltere Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamada, iki ülke arasındaki dil öğrenimi projeleri kapsamında İngiltere’de de 5 bin ortaokul öğrencisinin 2020 yılına kadar akıcı Çince konuşacak hale getirilmesinin amaçlandığı bildirildi.

İki ülke arasında imzalanan anlaşmalarla İngiltere’de Doğu Asya tarzı matematik öğretiminin yaygınlaştırılacağı belirtilen açıklamada, bu kapsamda Çin ile 2020 yılına dek matematik öğretmeni değişim programı uygulanacağı aktarıldı.

Çin'de 300 milyondan fazla kişinin İngilizce öğrenimi gördüğüne dikkati çekilen açıklamada, başlatılacak yeni kampanya ile bu sayının daha da artırılacağı ifade edildi. Açıklamada Çin'de İngilizce öğrenimi piyasasının İngiliz şirketlerine yılda 2 milyar dolardan fazla bulan yeni iş olanakları açmasının beklendiğini de kaydedildi.

Başbakanlık açıklamasında, Çin’de eğitim gören İngiliz vatandaşlarının sayısının da 2013’ten bu yana yüzde 60’dan fazla artarak 9 bine ulaştığı bildirildi.

- Başbakan May Çin'de

Öte yandan İngiltere Başbakanı Theresa May, bugün başladığı Çin ziyareti kapsamında bu ülkenin öğrenci şehri Wuhan kentinde incelemelerde bulundu. May burada yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerin yakınlığının eğitim alanındaki iş birliğine yansıyacağını söyledi.

İngiltere’de 155 bin Çinli öğrencinin eğitim aldığını ve İngiliz ekonomisine yılda 7 milyar dolar katkı yaptığını belirten May, iki ülke arasında bugün imzalanan bir dizi anlaşma ile eğitim alanındaki işbirliğinin daha ileri bir aşamaya taşınacağını açıkladı.

May, iki ülkenin öğrencilerinin birbirilerinin dillerini öğrenmesi ile ilişkilerde yaşanan "altın çağın" gelecek nesillere de aktarılacağını kaydetti.

2 Şubat'a kadar sürecek Çin ziyareti kapsamında Devlet Başkanı Şi ile bir araya gelecek olan Theresa May'e, aralarında BP ve Jaguar, Land Rover yöneticilerinin de bulunduğu 50 kişilik iş adamı heyeti de eşlik ediyor.

Çin ile İngiltere arasındaki ilişkilerde 2015 yılında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in bu ülkeye gerçekleştirdiği resmi ziyaret ile yeni bir döneme girilmişti. Şi, Kraliçe 2. Elizabeth'in davetlisi olarak geldiği İngiltere'de 40 milyar doları bulan bir dizi ticaret ve yatırım anlaşmasına imza atmıştı.

Kaynak: AA