Geleceğin Mühendisleri Bu Atölyede Yetişiyor

Kağıthane Belediyesinin çocukların kendilerini geliştirmesi için kurduğu yaşam beceri atölyeleri geleceğin başarılı nesillerini yetiştiriyor.

Geleceğin Mühendisleri Bu Atölyede Yetişiyor
Bugün insanların yaptığı birçok işi yakın gelecekte robotlar yapacak. Bilim ve teknolojinin dünyada hızla ilerlemesi sonucu artık sanayide, endüstride, tarımda, hizmet sektöründe insanların yerini robotlar alacak. Kağıthane Belediyesi çocukları geleceğe hazırlamak ve Türkiye’yi modern çağın ilerisine taşımak adına ilçedeki yaşam beceri atölyelerinde öğrencilere kod yazmayı ve robot tasarımı-programlamayı alanında uzman eğitmenler eşliğinde öğretiyor. Her yıl bahar-kış-yaz dönemlerinde olmak üzere üç dönem hizmet veren yaşam beceri atölyelerinde ücretsiz eğitim alan çocuklar, problem çözme ve yaratıcı düşünme yönlerini geliştirirken, bilgi ve potansiyellerini yaşama en etkin biçimde aktarma becerisi kazandı. Harmantepe Yaşam Beceri Atölyesi Robot Sınıfı öğrencileri, mühendisliğin ilk adımlarını bu atölyede atmaya başladı.

Eğitimler yarı yıl tatilinde de devam etti. Çocuklar atölyelerde robot yaparak hem eğleniyor hem de sosyalleşerek geleceğe hazırlanıyorlar.

Robot Atölyesi’nde robot tasarımı ve programlama yapan 15 yaşındaki Lütfi Keleş, arkadaşlarıyla birlikte fuarlara ve yarışmalara katılarak çeşitli ödüller kazandı. İlerideki mesleğini makine programcısı olarak seçen Keleş, “Böyle bir atölye olmasaydı ne yapardım bilmiyorum. İyi ki böyle bir yer var” dedi.



“Ne icat ederseniz o gerçekleşir”

Atölyede eğitim alan 14 yaşındaki Eren Oruç’un makinelere olan merakı ise küçük yaşta başladı.

Önce evde oyuncak arabalarını söküp yeniden birleştiren, daha sonra Harmantepe Yaşam Beceri Atölyesi’ne gelen Oruç, engellilerle yaşlılar için robotik kol ve ultra sensörlü otomatik ileri geri gidebilen oyuncak araba icat etti. Makine mühendisi olmak isteyen Oruç’un mesleğini seçmesinde bu atölyenin de büyük katkısı oldu. Atölyede eğitim aldığı için kendisini şanslı sayan Oruç, “Ultra sensörlü otomatik ileri geri gidebilen oyuncak araba geliştirilip sanayide kullanılabilir. Ray sistemiyle araba taşımacılığı yapılabilir. Elimizde sınırsız bir imkân var. Ne icat ederseniz o gerçekleşir” diye konuştu.



“Robot tasarlamaktan keyif alıyorum”

14 yaşındaki Berkan Sevil ise atölyede en çok robot tasarlamaktan keyif aldığını dile getirdi. Merdiven çıkan ve eşya taşıyan robot ile engelliler için robot kol tasarlayan Sevil, “El-göz koordinasyonumuz gelişti, bilgisayar programlamayı ve bilgisayar dilini öğrendik, farklı tasarımlar yaparak robotlarla tanıştık. Burası geleceğimiz için bize çok güzel bir kapı oldu. Burası olmasaydı hiçbir şey yapamazdık. Yeni insanlar tanıdım ve lise öğrenimim için de büyük katkı sağladı” sözleriyle robot atölyesinin katkılarını dile getirdi.

“Geleceğin mühendislerinin ilk adımlarını bu atölyede atıyoruz”

Robot Sınıfı Eğitmeni Ömer Nurcan, “Çocukların sokakta değil bu atölyelerde büyümesini istiyoruz. Çocukların yeteneklerini ortaya çıkarıyoruz. Elektrik, elektronik, mekatronik ve tasarım bilgilerini ve yeteneklerini gün yüzüne çıkarıyoruz. Çocuklara geleceğin dili olan kodlamayı 12-13 yaşında öğretiyoruz. Burası çocukların lise ve üniversite hayatına ön hazırlık oluyor. Ülkemize de yardımcı oluyoruz. Geleceğin mühendislerinin ilk adımlarını bu atölyede atıyoruz” diyerek atölyenin çocuklar üzerindeki olumlu etkisini anlattı.
Kaynak: İHA