Çad'da 'Kemer Sıkma Politikasına' Karşı Genel Grev Çağrısı

Sendikalar, hükümetin duyurduğu kemer sıkma politikalarını protesto için süresiz genel grev çağrısında bulundu.

Çad'da, hükümetin kemer sıkma politikalarını protesto etmek için süresiz genel grev çağrısı yapıldı.

Ülkenin önce gelen sendikaları tarafından yayımlanan bildiride, hükümetin kemer sıkma politikaları nedeniyle süresiz genel grev çağrısında bulunulurken, sağlık sektöründe ise "minimum hizmet" verileceği belirtildi.

Son bir haftadır şoförler, eğitimciler, öğrenciler ve sivil toplum örgütleri tarafından düzenlenen gösteriler başta başkent Encemine olmak üzere tüm ülkeyi etkiledi.

Polis, pazartesi akşam saatlerinde üniversite öğrencileri tarafından organize edilen genel grev için toplananları dağıtmak üzere biber gazı kullanmış ve 112 kişiyi gözaltına almıştı.

Sivil toplum kuruluşları ve sendikalar, 25 Ocak’ta “hükümeti, her türlü adaletsizliği ve hükümet tarafından alınan toplum yararına olmayan" kararları protesto etmek için "milli yürüyüş" düzenlemişti.

Yetkililer tarafından yasaklanan yürüyüş için başkentte çok sayıda güvenlik gücü görev yapmış ve gün ortasına kadar internet bağlantısında kesintiye gidilmişti.

Ertesi gün Cumhurbaşkanı İdris Debi, hiçbir açıklama yapmadan Güvenlik ve Hizmet Bakanı'nı görevden almıştı.

Çad'da ekonomik durgunluk ve 800 milyar Franc CFA'yı bulan borçlar yüzünden iki yıldır finansal kriz yaşanıyor. Hazinede yaşanan sıkıntılar nedeniyle memurların maaşında gecikmeler ve kesintiler oluyor.
Kaynak: AA