BBP Genel Başkanı Destici Açıklaması

'Türkiye Afrin operasyonuyla yetinmemeli, önce Münbiç sonra Fırat'ın doğusu hedefinden asla ve kat'a vazgeçmemelidir'.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, "Türkiye Afrin operasyonuyla yetinmemeli, önce Münbiç sonra Fırat'ın doğusu hedefinden asla ve kat'a vazgeçmemelidir." dedi.

Destici, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Soçi'de düzenlenen "Suriye Ulusal Diyalog Kongresi"ne PKK/PYD-YPG ve türevlerinin çağrılmadığına ancak bunlarla iş tutan diğer Kürt grupların ve Marksist örgütlerin katıldığına dikkati çekti.

Suriye'de yüzlerce kişiyi, çocuk ve kadın demeden işkence yaparak katleden, 2013'te Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 52 kişinin ölümüne yol açan bir teröristin Soçi'ye çağrıldığına işaret eden Destici, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ile PKK/YPG işbirliği devam ettikçe, Suriye'de siyasal çözüm sürecine geçmenin mümkün olmadığının Rusya ve İran'a açıkça anlatılması gerektiğini ifade etti.

Destici, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin CENTCOM-PKK birlikteliğinin Suriye'de siyasi çözümün bileşeni olduğunu kabul etmediğini epeydir dillendiren Dışişlerimiz artık duruma net bir şekilde nokta koymalıdır. Türkiye, bu şer güçlerin sanki Suriye'de siyasi çözüm sürecinin bir parçasıymış algısı uyandıracak şekilde organize edilen bu tip toplantıları bundan böyle boykot edeceğini açık bir dille ilan etmelidir."

- "Herkesin safını net bir şekilde ortaya koyması gerek"

Zeytin Dalı Harekatı'na değinen Destici, "Türkiye, Afrin operasyonuyla yetinmemeli, önce Münbiç sonra Fırat'ın doğusu hedefinden asla ve kat'a vazgeçmemelidir." ifadesini kullandı.

Fırat'ın doğusunun Türkiye'nin egemenlik haklarına ve üniter devlet yapısına yönelik ağır bir tehdit olduğunu vurgulayan Destici, CENTCOM'un Türkiye'nin beka parametrelerini yerle bir edici konumda olduğunu söyledi. Destici, "Türkiye, CENTCOM/PKK/PYD-YPG o bölgeden temizlenene kadar ne pahasına olursa olsun, hangi bedeli ödememiz gerekirse gereksin, ödeyip yok etmek zorundadır." ifadesini kullandı.

"Bir taraftan 'Afrin operasyonunu sonuna kadar destekliyoruz' deyip, öbür taraftan bu operasyona karşı çıkanların yanında durmak iki yüzlülük ve sahtekarlıktır." değerlendirmesinde bulunan Destici, burada herkesin safını net bir şekilde ortaya koyması gerektiğini söyledi.

Özgür Suriye Ordusu ile ilgili tartışmalara değinen Destici, şunları kaydetti:

"ÖSO Mehmetçik, TSK ve Türkiye ile hareket etmesinde, PKK ve YPG saflarında mı hareket etsin? Bunu mu istiyorsunuz? Orada Türkiye Cumhuriyeti Devleti, TSK yalnız mı kalsın? Elbette ki kendisini destekleyen grupları o da destekleyecek ve elbette ki kendi çizgisinde kendi politikalarına uygun hareket eden gruplarla birlikte işbirliği yapacak."

ÖSO'nun Suriyeli Türkmen, Arap ve Kürtler'den müteşekkil bir ordu, grup ve birlik olduğunu ifade eden Destici, bunu anlamak için büyük bir siyasetçi, terör uzmanı ya da dışişleri uzmanı olmaya gerek olmadığını dile getirdi.

ÖSO üzerinden spekülasyon ve tartışmaların bir kenara bırakılması gerektiğini belirten Mustafa Destici, "ÖSO, bizim ordumuzla birlikte Suriye'nin istikrara kavuşması, Suriye'nin kuzeyindeki terör örgütlerinin yok edilmesi için mücadele ediyor." dedi.

Kaynak: AA