Bağcılık Ve Üzüm Araştırma Komisyonu Toplantısı

TARİŞ Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Genel Müdürü Biryol:'Kuru üzümde dünya lideri olan Türkiye'de 2017 yılında 310 bin ton kuru üzüm üretildi'.

TARİŞ Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Genel Müdürü Yurtcan Biryol, kuru üzüm üretiminde dünya lideri olan Türkiye'de 2017 yılında 310 bin ton kuru üzüm üretildiğini söyledi.

Bağcılık sektörü ve üzüm üreticilerinin sorunlarının araştırılarak alınacak tedbirlerin tespit edilmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen başkanlığında toplandı.

Toplantıda sunum yapan TARİŞ Üzüm Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Genel Müdürü Biryol, TARİŞ'in, üzümün bağdan tüketiciye ulaştırılmasına kadar geçen bir sürecin içinde olduğunu belirtti.

Dünyada 75,8 milyon ton üzüm üretiminin gerçekleştirildiğine dikkati çeken Biryol, bu üretimin yüzde 39'unun Avrupa'da, yüzde 34'ünün Asya'da, yüzde 18'inin ise Amerika'da gerçekleştirildiğini aktardı.

Çin'in, 14,5 milyon ton üzüm üretimi ile birinci sırada yer aldığını ve bunu sırasıyla İtalya, ABD, Fransa, İspanya ve Türkiye'nin izlediğini anlatan Biryol, kuru üzüm üretiminde ise Türkiye'nin dünya lideri olduğunu ve 2017 yılı verilerine göre 310 bin ton kuru üzüm üretildiğini vurguladı.

Türkiye'de kuru üzüm tüketiminin düşük olduğunun altını çizen Biryol, ülkede üretilen toplam üzümün ise yarısının sofralık olarak tüketildiğini ifade etti.

Kuru üzümden yıllık 400 ila 550 milyon dolar arasında ihracat geliri elde edildiğini aktaran Biryol, en fazla ihracatın ise Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirildiğini belirtti.

Toplantıda ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) ile Adıyaman ve Manisa ticaret borsalarından yetkililer de yaptıkları sunumlarda üzüm üretim alanları, miktarları ve üreticilerin sorunlarına ilişkin bilgiler verdi.

Kaynak: AA