2018'İn İlk TYS Sonuçları Açıklandı

YEE'nin düzenlediği bin 130 adayın katıldığı Türkçe Yeterlilik Sınavı'nda 732 aday Türkçe Yeterlik Belgesi almaya hak kazandı Sınavlara bugüne kadar 6 bin 567 aday katılırken, 4 bin 393 kişi başarılı oldu.

Yunus Emre Enstitüsünün 13 Ocak'ta yabancılara yönelik düzenlediği 2018 yılının ilk Türkçe Yeterlik Sınavı'nın (TYS) sonuçları açıklandı.

YEE'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkçe dil yeterliğini belgelendirmek isteyen bin 130 adayın katıldığı sınavın birinci oturumunda okuma, dinleme ve yazma becerileri, ikinci oturumunda ise konuşma becerileri ölçüldü.

Sınavı kazananlara puanlarına göre B2, C1, C2 düzeylerinde Türkçe Yeterlik Belgesi verildi. Buna göre, katılımcıların yüzde 17’si B2, yüzde 71’i C1 ve yüzde 12’si C2 düzeyinde olmak üzere toplamda 732 kişi Türkçe Yeterlik Belgesi almaya hak kazandı.

Sınavda başarı oranı da yüzde 65 oldu.

Bugüne kadar 6 bin 567 adayın katıldığı TYS'de 4 bin 393 kişi başarılı olup bu belgeyi aldı.

- En yüksek katılım Bakü'de

Sınava tüm dünyadan yoğun ilgi vardı. 16-25 yaş arası gençlerin çoğunlukta olduğu başvuru sayısında bu yıl bir önceki yıla göre yüzde 60’lık artış yaşandı ve başvuru sayısı bin 263’e ulaştı.

En yüksek katılım ise Bakü’de oldu. Geçen yılın ocak ayında Bakü’de 386 kişinin girdiği sınava bu yıl aynı dönemde 629 aday katıldı.

- Ankara'da mülteciler ilgi gösterdi

Bakü’den sonra en yüksek katılımın olduğu ikinci şehir, 352 adayın sınava girdiği Ankara oldu. Ankara’daki adayların yaklaşık yüzde 70’i Türkiye’de mülteci olarak bulunan Suriyeli ve Iraklı katılımcılardan oluşuyor.

Sınava katılımın en yoğun olduğu şehir sıralamasında Bakü ve Ankara’yı Astana, Tahran, Köln, Üsküp ve Amman takip etti.

TYS'nin bu yılki ikinci sınavı 5 Mayıs'ta yapılacak. Sınav için başvurular ise 19 Mart'tan itibaren alınacak. Sınav merkezinin belirlediği takvime göre sınavın son uygulamasının temmuz ayında yapılması planlanıyor.

- Kazananlar Türkçe hazırlık sınıfından muaf tutulacak

Türkçeyi yabancı dil olarak öğrenen bireylerin dil yeterliklerini ölçmek üzere Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Metni’nde belirlenen yeterlik tanımları doğrultusunda gerçekleştirilen sınav, Türkiye’nin yabancı öğrenci kabulünü kolaylaştıran politikalarına destek olmayı da amaçlıyor.

Türkçenin uluslararası ölçekte standart bir sınava kavuşması ve yurt dışından öğrenci kabulünü kolaylaştıran politikalara destek olunması amacıyla yapılan TYS sonucunda Türkçe Yeterlik Belgesi’ne sahip olanlar, Türkiye’de herhangi bir üniversitede eğitim alma hakkı kazandıklarında Türkçe hazırlık sınıfı okumaktan muaf tutuluyor.

Türkçe Yeterlik Belgesi, öğrenciler kadar Türkiye’de ya da kendi ülkelerinde uluslararası faaliyet gösteren şirketlerde çalışmak isteyen bireylere, Türkçe tercümanlık yapmak isteyenlere ya da yurt dışında Türkçe öğretmek isteyen öğretmen adaylarına da iş başvurularında büyük avantaj sağlıyor.
Kaynak: AA