Uluslararası Holokost Anma Günü

İsrail'in Ankara Büyükelçiliğince İkinci Dünya Savaşı sırasında soykırım tehlikesi altında bulunan Yahudileri kurtaran diplomatların fotoğraflarının yer aldığı sergi açıldı Büyükelçi Naeh: 'Ailesi Holokost'tan kurtulan bir diplomat olarak söyleyebilirim ki birçok insan ve diplomat bugün Selahattin Ülkümen gibi diplomatlar sayesinde hayatta'.

Uluslararası Holokost Anma Günü
"Uluslararası Holokost Anma Günü" çerçevesinde İsrail'in Ankara Büyükelçiliğince İkinci Dünya Savaşı sırasında soykırım tehlikesi altında bulunan Yahudileri kurtaran diplomatların fotoğraflarının yer aldığı sergi açıldı.

Cermodern Sanat Galerisi'nde açılan "Görevin Ötesinde" isimli serginin açılışında konuşan İsrail'in Ankara Büyükelçisi Eitan Naeh, ülkesinin Holokost kurbanlarına yardım eden diplomatları "Uluslararası Dürüst Payesiyle Onurlandırılmış Diplomatlar" olarak tanımladığının altını çizdi. Naeh, "Türkiye'nin Rodos Başkonsolosu Selahattin Ülkümen de Rodos'ta bulunan 40 Yahudi’yi Türk vatandaşı olduklarını söyleyerek Holokost'tan kurtardı. Bunların sadece 13'ü Türkiye kökenli Yahudi'ydi. Geri kalanlar arasında İtalyan ve Bulgar Yahudileri vardı" diye konuştu.

Ülkümen gibi diplomatların bu hareketleriyle kendi hayatlarını riske attığını belirten Naeh, "Burada bu diplomatları anmak için toplandık. Zira, bu diplomatlar emirlere uymayarak gerek kariyerlerini gerekse hayatlarını riske attı." ifadesini kullandı.

Naeh, Ülkümen'in Auschwitz toplama kampına götürülen ve eşi Türkiye kökenli olan bir Yahudi’yi de kurtardığını hatırlatarak, "Ailesi Holokost'tan kurtulan bir diplomat olarak söyleyebilirim ki birçok insan bugün Selahattin Ülkümen gibi diplomatlar sayesinde hayatta." dedi.

- 6 milyon Yahudi için 6 mum yakıldı

Naeh'in konuşmasının ardından Holokost'ta hayatını kaybeden 6 milyon Yahudi'yi temsilen 6 mum yakıldı.

Naeh'in yanı sıra açılışa katılan Büyükelçi Murat Ersavcı, Ankara Musevi Sinagogu Başkanı Can Özgön, Uluslararası Holokost Anma Birliği Dönem Başkanı olan İsviçre'nin Ankara Büyükelçisi Dominique Paravicini, Almanya Maslahatgüzarı Robert Dölger ve İngiltere Lordlar Kamarası üyesi Lord Stuart Polak da mum yaktı.

Sergiye, çok sıyıda ülkeden diplomatik misyon temsilcileri de katıldı.
Kaynak: AA