Türkiye'de 2 Bin 605 Cüzzam Hastası Var

Dermatoloji Uzmanı Dr. Serra Hande Öcal, son yapılan araştırmalara göre Türkiye’de 2 bin 605 cüzzam hastasının olduğunun belirlendiğini söyledi.

Türkiye'de 2 Bin 605 Cüzzam Hastası Var
Cüzzama karşı toplum tarafından oluşmuş yanlış inançların önlenmesi ve erken teşhis edilmesini sağlamak amacıyla her yıl ocak ayının son haftası Dünya Cüzzam Haftası olarak kabul edilmiş. Liv Hospital Samsun Dermatoloji Kliniğinden Uzm. Dr. Serra Hande Öcal, Dünya Cüzzam Haftası’nda "cüzzam" hakkında bilgilendirdi.

Dr. Serra Hande Öcal, “Kronik seyirli olarak devam eden bir enfeksiyon hastalığı olan cüzzam, ilk olarak 1876 yılında Noveçli bilim adamı Armauer Hansen tarafından bulunmuştur. Sosyal ve toplumsal bir hastalık olarak görülen cüzzam hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. İnsanlık tarihi kadar eski olduğu düşünülen cüzzam, insanları çirkinleştirmesi nedeniyle ‘lepra’ olarak adlandırılmıştır” dedi.



“Araştırmalara göre ülkemizde 2605 cüzzam hastası var”

Uzm. Dr. Öcal, “Cüzzam hastalığı çok eski çağlardan beri oldukça korkulan bir hastalık olmuştur. Bu hastalığa yakalananlar toplum tarafından dışlanırlar ve lanetlenmiş kişiler olarak nitelendirilirler. Kırsal kesimlerde yaşayan, yeterli sağlık hizmeti alamayan, hijyen bakımından yetersiz koşullarda yaşayan, aynı kaptan yemek yiyen ve aynı eşyaları kullanan kişiler cüzzam hastalığına karşı risk grubunda sayılırlar. Son yapılan araştırmalar sonucunda ülkemizde; ortalama yaşları 60 olan 2605 cüzzam hastasının olduğu belirtilmiştir” diye konuştu.

Cüzzamın nasıl bulaştığına değinen Dr. Serra Hande Öcal, “Lepranın hayvandan insana bulaşması söz konusu değildir. Ancak kişiden kişiye yakın temas ve aynı havayı soluma gibi durumlarda bulaşır. Günümüzde görülme olasılığı azalan ve genellikle gelişmemiş ülkelerde görülen cüzzam, herhangi bir sakatlık veya sorun oluşmaması için erkenden teşhis edilip tedaviye başlanması gerekmektedir. Hastalığın kalıcı sorunlar bırakmaması ve en önemlisi sakatlık oluşturmaması için erkenden teşhis edilerek tedaviye başvurulması gerekmektedir. Aksi halde tedavi edilmeyen cüzzam 10-20 sene sonra sakatlık oluşturabilir” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA