TDV Eğitim Projeleriyle Somali'nin Geleceğini İnşa Ediyor

Somali’deki çalışmalarına 2011 yılında yaşanan kuraklık sebebiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğindeki yardım seferberliğiyle başlayan Türkiye Diyanet Vakfı, insani yardım faaliyetlerinin yanı sıra hayata geçirdiği eğitim projeleriyle de Somali halkının yanında oluyor.

TDV Eğitim Projeleriyle Somali'nin Geleceğini İnşa Ediyor
Mazlum coğrafyalardaki ihtiyaç sahiplerinin dertlerine ortak olmak, eğitimle ilgili ihtiyaç ve beklentilerini karşılamak amacıyla çalışmalar yapan Türkiye Diyanet Vakfı, yaklaşık 20 yıl süren iç savaş ve dış müdahalelerin ardından bütün kurumları ile yıkılan ve uluslararası toplum tarafından unutulan Somali halkının da yardımına koştu.

Somali, yaşanan kıtlık nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011’de ziyaret ederek başlattığı insani yardım seferberliği ile dünya gündemine gelirken, Türkiye Diyanet Vakfı da bu ülkede insani yardımdan eğitime, camilerin tadilat ve tefrişatından su kuyularının açılmasına kadar farklı alanlarda projeleri hayata geçirdi.

Somali halkının umudu oldu

Başkent Mogadişu’da inşa edildiği 1960 yılından bu yana birçok devlet adamı, entelektüel ve kanaat önderinin yetişmesine katkı sağlayan ancak 1991’de başlayan iç savaş ve ardından başlayan terör saldırıları yüzünden kullanılamaz hala gelen ve eğitim-öğretim faaliyetlerine ara veren Şeyh Sufi İmam Hatip Lisesi, 2012 yılında Somali Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokolle eğitim-öğretim faaliyetlerine Türkiye Diyanet Vakfı desteğiyle yeniden başladı.

Şeyh Sufi İmam Hatip Lisesi, 6 ay süren restorasyon çalışmalarının ardından, 22 Aralık 2012 tarihinde Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın katılımlarıyla gerçekleşen açılış töreniyle öğrencilerine kavuştu. Eğitim faaliyetlerini halen Türkiye Diyanet Vakfı desteğiyle sürdüren okul, sömürülen ve unutulan Somali halkı için yeni bir umut kaynağı oldu. Somali genelinde büyük rağbet gören Şeyh Sufi İmam Hatip Lisesinde halen 500 öğrenci eğitim görüyor. Bu öğrencilerden 270’sine ise yatılı olarak hizmet veriliyor.

Türkiye’nin Somali Din Hizmetleri Müşaviri Ahmet Aktürk, eğitim gören öğrencilerin yüzde 90’ını yetim ve öksüz çocukların oluşturduğu okulun bütün masraflarının Türkiye Diyanet Vakfı tarafından karşılandığını vurguladı.

Somalili öğrencilere eğitim desteği vererek geleceğe umutla bakmalarını sağlamak istediklerini ifade eden Aktürk, okuldan mezun olan öğrencilerin gerek Mogadişu Üniversitesinde gerekse Türkiye’deki üniversitelerde lisans eğitimlerine, yine Türkiye Diyanet Vakfı’nın sağladığı bursla devam ettiğini belirtti.



"En sevdiğim ders Türkçe"

Şeyh Sufi İmam Hatip Lisesi 11. sınıf öğrencilerinden Muhammed Hasan, okulun kendileri için büyük bir fırsat olduğunu söyledi.

"Çünkü fenni ve dini ilimleri bir arada, en iyi şekilde öğreniyoruz" diyen Hasan, Türk milletine ve Türkiye Diyanet Vakfı’na ülkesine yaptıkları yardımlar dolayısıyla minnettar olduklarını ifade etti.

Öğrencilerden Leyla Şerif de "Okulumuz Somali’deki en iyi okullardan biri. Okulumuz hem dini hem fenni ilimleri birlikte öğretiyor. En sevdiğim ders ise Türkçe dersi. Bu okulda okumaktan çok mutluyum. Okulumuzda eğitimin yanı sıra öğrencilerin rahatlığı, güvenliği ve sağlığı için düşünülmüş bir çok imkan var. Sosyal ve kültürel faaliyetlerimiz var. TDV’ye bize sunmuş olduğu bu imkanlardan dolayı çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.



Somali’nin en prestijli okulu

Kısa sürede Somali’nin en prestijli okullarından biri haline gelen Şeyh Sufi İmam Hatip Lisesi, her yıl yaklaşık 2 bin başvuru almasına rağmen, kontenjan sınırı yüzünden sadece 100 öğrenci kabul edebiliyor.

Türkiye Diyanet Vakfı ayrıca, Mogadişu Üniversitesinde halihazırda öğrenim gören 104 lisans öğrencisinin harç ve eğitim masrafları için burs desteği sağlıyor, Somaliland bölgesindeki Fatih Sultan İmam Hatip Lisesi ile El Hikma İslami İlimler Fakültesinin de giderleri karşılanıyor.

Yine Türkiye Diyanet Vakfı imkanlarıyla Somali’den getirilen 189 öğrenci Türkiye’deki İmam Hatip Liseleri, Sağlık, Tarım ve Denizcilik Meslek Liselerinden 2016 yılında mezun oldu.

Somali için 2011 yılında TDV tarafından başlatılan yardım kampanyasında toplanan 77 milyon TL bağış, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılırken; özürlüler merkezi, hastaneler ve yetimhanelerin ihtiyaçları da karşılandı. Somali’nin başkenti Mogadişu’da Sahabe-i Kiram tarafından yapılan ancak zamanla yıkılan Abdülaziz (Osmanlı) Mescidi TDV tarafından restore edilirken, Mogadişu Merkez Camii’nin tadilat ve tefrişatı da Türkiye Diyanet Vakfı tarafından gerçekleştirildi.

Kaynak: İHA