Şili Milli Park Ağını Genişletiyor

Şili Devlet Başkanı Bachelet, milli park ağının 4 milyon 46 bin hektar genişletildiğini duyurdu.

Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet, yeni milli parkların oluşturulması için gereken kararnameyi imzalayarak milli park ağının 4 milyon 46 bin hektar genişletildiğini kaydetti.

BBC'nin haberine göre Şili, 2015'te ölen Amerikalı girişimci ve doğa koruma aktivisti Doug Tompkins'in eşi Kristine McDivitt Tompkins'in Mart 2017'de mili park yapılmak üzere kamuya hibe ettiği 404 bin 685 hektar (1 milyon akre) arazinin de dahil olduğu ulusal bir park ağı oluşturuyor.

Devlet Başkanı Bachelet, yeni milli parkların oluşturulması için gereken kararnameyi imzalayarak bu adımla milli park ağının 4 milyon 46 bin 856 hektar (10 milyon akre) genişletildiğini bildirdi.

Patagonya bölgesinde 17 milli parktan oluşan ağ, Şili hükümetinin "Parklar Güzergahı" olarak adlandırdığı Göller Yöresi'nden Boynuz Burnu'na kadar, ülkenin güney kesiminde 2 bin 400 kilometrelik hat boyunca uzanacak.

- İsviçre'nin yüz ölçümü kadar

Tompkins Doğa Koruma Vakfı, koruma altına alınan toplam park alanının, yaklaşık İsviçre'nin yüz ölçümünü kadar olduğunu belirtti.

Bachelet'in "benzeri görülmemiş bir koruma çabası" olarak nitelendirdiği bağışın, özel mülkiyet sahibinden bir ülkeye yapılan en büyük toprak bağışı olduğu belirtiliyor.

Kristine McDivitt Tompkins, geçen yıl mart ayında, Doug Tompkins'in kurduğu özel vakfa ait bir milyon hektarlık ıslah edilmiş doğal alanı, mili park yapılmak üzere Şili'ye bağışlamıştı.

Tompkins Doğa Koruma Vakfı ile Şili hükümeti arasında imzalanan anlaşmayla kamuya devri karalaştırılan arazilerin, ülkenin güneyindeki Patagonya bölgesinde üç yeni milli park kurulması, mevcut üç milli parkın sınırlarının genişletilmesi ve iki mili parkın sınırları içindeki orman alanlarının birleştirilmesi için kullanılacağı kaydedilmişti.

Doğa sporları markası North Face ve günlük giyim markası Espirit'in kurucu ortağı olan Amerikalı girişimci Tompkins, 1990'lı yıllardan itibaren servetini Şili ve Arjantin arasındaki Patagonya bölgesinde tehdit altındaki bölgelerden büyük ölçekli araziler satın alarak doğal koruma alanları yaratmaya adamıştı.

Tompkins'in girişimi, ilk başta her iki ülkede de şüpheyle karşılanmış, yerel siyasetçiler, milliyetçi çevreler ve bölgede faaliyet gösteren kereste ve enerji şirketleri onun bölgedeki su kaynaklarını çalmaya çalıştığı iddia etmişti.

Tompkins, eleştirilere karşı söz konusu arazileri nihayetinde ülke yönetimlerine devretmek üzere koruma altına aldıklarını vurgulamıştı. Nitekim imzalanan anlaşmayla Tompkins'in vasiyeti yerine getirilmiş oldu.

Doğa tutkunu Tompkins, 2015 yılı aralık ayında Şili'nin güneyindeki General Carrera Gölü'nde kano yaparken suya düşmüş, uzun süre gölün soğuk sularında kurtarılmayı beklerken yaşadığı şiddetli hipotermi nedeniyle kaldırıldığı hastanede 72 yaşında hayata gözlerini yummuştu.

Kaynak: AA