Londra'daki İslamofobik Terör Saldırısı

Mahkemeye çıkarılan saldırgan, olay sırasında direksiyonda başkasının olduğunu öne sürdü.

İngiltere'nin başkenti Londra'da yargılanan Darren Osborne, geçen yaz teravih namazından çıkanların üzerine sürülen aracı kendisinin kullanmadığını iddia etti.

Osborne (48), Londra'daki Woolwich Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıktı.

Mahkemede saldırının detaylarını anlatan Osborne, olayda sürücü koltuğunda Dave adında bir kişinin oturduğunu ileri sürdü.

Osborne, bu kişi ve "Terry Jones" adındaki başka bir kişiyle birahanede tanıştıklarını ve siyasi görüşlerini paylaştıklarını söyledi.

Hakkındaki "terör bağlantılı cinayet" ve "cinayete teşebbüs" suçlamalarını reddeden Osborne, olayda kullanılan kamyonetin aslında İngiltere'de muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'in öldürülmesi için kiralandığını anlattı.

Dünya Kudüs Günü dolayısıyla başkentte düzenlenen yürüyüşe katılması beklenen Corbyn'e bu sırada saldırmayı hedeflediklerini belirten Osborne, polisin yürüyüş güzergahına koyduğu barikatlar dolayısıyla planlarının değiştiğini ifade etti.

Yürüyüşte aracı kendisinin kullandığını aktaran Osborne, Corbyn'in seçim bölgesi olması sebebiyle daha sonra Finsbury Park semtine doğru seyahat ettiğini ancak bir süre sonra sürücü koltuğuna "Dave" isimli kişinin geçtiğini öne sürdü.

Osborne, mahkemedeki ifadesinde, Corbyn'e saldırmanın "sokaklarımızdan bir teröristin daha eksileceği" anlamı taşıdığını savunarak, "(Londra'nın Müslüman Belediye Başkanı) Sadık Han orada olsaydı eğer çok daha iyi olurdu. Piyangoyu kazanmak gibi olurdu bu." dedi.

Bu arada duruşmadaki savcı Jonathan Rees, saldırı günü Osborne'un polise "tek başına hareket ettiğini" söylediğini anımsattı. Rees, gözaltındayken verdiği ifadesinde Osborne'un "aracın kontrolünü direksiyon başındayken kaybettiğini" söylediğini hatırlattı.

Duruşmaya yarın devam edilecek.

Londra'nın kuzeyindeki Finsbury Park semtinde 18 Haziran 2017 gecesi İngiliz vatandaşı Darren Osborne, kullandığı kiralık kamyoneti "Müslüman Refah Evi"ndeki teravih namazından çıkan cemaatin üzerine sürmüştü. Saldırıda 51 yaşındaki Makram Ali olay yerinde hayatını kaybetmiş, 11 kişi de yaralanmıştı.
Kaynak: AA