Lisanslı Depoculuktaki Ek Teşvikler

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Tiryakioğlu: 'Üretici, sanayici ve tüccara güvenli depolamanın yanı sıra finansman imkanı sağlayan lisanslı depoculuk sistemi, ilave teşviklerle artık çok daha cazip hale geldi'.

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, lisanslı depoculuk sisteminin geliştirilmesi ve yaygın hale getirilebilmesi amacıyla uygulamaya konulan ek teşviklerin üreticilerin sürdürülebilir refah düzeyine katkı sunacağını ifade etti.

Tiryakioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, gelişen ve değişen dünya tarım piyasalarında aktif ve kalıcı rol almanın en etkili yollarından birinin lisanslı depoculuktan geçtiğini belirterek, bu bağlamda sistemin gelişmesine yönelik son yıllarda atılan somut adımların ve uygulamaya konulan teşviklerin sektörün geleceği adına sevindirici olduğunu vurguladı.

Lisanslı depoculuk faaliyetleri kapsamında açıklanan, vergi istisnaları, depo kira desteği, yatırım ve işletme kredisi faiz desteği, üretici ve üretici örgütlerine verilen ilave depo kira desteği ile nakliye ve analiz ücreti desteklerinin tarım sektöründe çığır açacak teşvikler olduğuna dikkati çeken Tiryakioğlu, şunları kaydetti:

"Üretici, sanayici ve tüccara güvenli depolamanın yanı sıra finansman imkanı sağlayan lisanslı depoculuk sistemi, ilave teşviklerle artık çok daha cazip hale geldi. Ülkemizde 2005 yılından itibaren hizmete giren lisanslı depoculuk sistemi, ürünlerin modern depolarda sağlıklı bir şekilde muhafaza edilmesine ve üreticinin finans kaynaklarına daha rahat kavuşmasına olanak sunmakta. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba’nın, lisanslı depoculukla ilgili açıkladığı müjde niteliğindeki ilave teşvikler sektöre yeni bir dinamizm kazandıracak. 20 Ocak 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile üretici, üretici birliği ve kooperatifler için ek destekler getirildi. Bu kapsamda; 6 aya kadar olan depo kira destekleri, hububat için 3 liradan 6 liraya, fındık için 10 liradan 20 liraya, pamuk için 7 liradan 14 liraya yükseltildi. Lisanslı depoya teslim edilen ürünler için ton başına 25 lirayı geçmemek üzere nakliye desteği sağlanacak. Lisanslı depoya teslim edilecek ürünlerin depoya tesliminden önce yetkili sınıflandırıcılar tarafından yapılan analizler için ise parti başına 25 lirayı geçmemek üzere analiz ücreti desteği verilecek. İlave teşviklerle birlikte başta üreticiler olmak üzere sektördeki tüm aktörlerin sistemden daha fazla yararlanmalarının önü açılmış oldu."

Tiryakioğlu, lisanslı depolara ürün tesliminde elektronik ürün senedi (Elüs) aracılığıyla kredi imkanı verildiğini belirterek, üreticilerin Tarım Kredi veya Ziraat Bankasından kredi kullanmaları halinde kredi faizlerinin yüzde 50'si kadar indirimden faydalanabildiklerini ifade etti.

Özel sektörün devreye girmesiyle lisanslı depoculuğun son yıllarda önemli bir yükseliş ivmesi yakaladığına işaret eden Tiryakioğlu, lisanslı depo yatırımlarına yönelmek isteyen yatırımcıların sağlanan teşvik imkanlarıyla 10 milyon liraya kadar olan yatırım kredilerinde yüzde 75, işletme kredilerinde ise yüzde 50 faiz indiriminden faydalanabildiklerini vurguladı.

Tiryakioğlu, Antep fıstığının anavatanı Gaziantep’te, Türkiye’nin ilk Antep fıstığı lisanslı deposunun yapımı için İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) ile sözleşme imzaladıklarını kaydetti.

İlk etapta 10 bin ton ürün kapasiteli kurulacak lisanslı deponun 2019 yılında hizmete girmesi planlanıyor.

Kaynak: AA