FETÖ'nün 'Düzce Çatı Yapılanması' Davasında Ara Karar Verildi

Örgütün ildeki çatı yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında, 'silahlı terör örgütüne üye olmak' ve 'silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek' suçlamalarıyla haklarında dava açılan 36'sı tutuklu, 18'i firari, 77 sanığın yargılanmasına devam verildi Mahkeme heyeti, 3'ü etkin pişmanlık kapsamında olmak üzere 9 tutuklu sanığı tahliye etti, bir tutuksuz sanığın tutuklu olarak yargılanmasına karar verdi.

Düzce'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) "çatı yapılanması"na ilişkin soruşturma kapsamında, haklarında dava açılan 36'sı tutuklu, 18'i firari, 77 sanığın yargılandığı davada ara karar verildi.

Düzce 2. Ağır Ceza Mahkemesince özel olarak hazırlanan salonda görülen duruşmaya, "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" ile suçlanan tutuklu ve bazı tutuksuz sanıklar, avukatları ve yakınları katıldı.

Duruşmanın 7. gününde sanık avukatlarının savunmaları ve savcılık mütalaasının ardından mahkeme heyeti, tutuklu ve tutuksuz sanıklara diyecekleri olup olmadığını sordu.

İddianamede "2008-2011 yılları arasında İl İmamı" olduğu belirtilen tutuklu sanık Salih Mesut Gerez, 10 yıl önce yaptıkları için yargılandığını savundu.

Söz konusu örgütle çalıştığını ifade eden Gerez, şunları kaydetti:

"Cemaatle çalıştığım zamanlar, 17-25 olayları öncesi, devletle kavga edildiğini gördüm, bu yapıyı bıraktım. AK Parti'nin yaptıkları güzel hizmetleri görüyordum, 'AK Parti'nin rakibi olan parti hangisi ise ona oy atın' söylemi bardağı taşıran son damla oldu. O söylemden sonra cemaatle işim olmadı. İnsan değişebilir, ben 10 yıl önce yaptıklarımla yargılanıyorum. 10 yıl önce, herkesin cemaat olarak bildiği bu yapıda ben de yer aldım. Hata yaptım, pişmanım. O dönemde işler öyleydi, tahliyemi talep ediyorum."

Mahkeme başkanı, diğer sanıklara da son sözlerini sormasının ardından, kararı açıklamak için duruşmaya yaklaşık 3 saat ara verdi.

Heyet, dosya kapsamında firari bulunan 18 kişinin infazının beklenmesine, tutuksuz yargılanan Erdoğan Naldemirci'nin dosyasının ayrılmasına, tutuklu sanıklardan Ahmet Akyazılı, Gürbüz Atmaca ve Tuncer İlhan'ın ifadelerinin etkin pişmanlık hükümleri kapsamında değerlendirilerek tahliyesine, Ahmet Aksu, Hamza Ali Çobanoğlu, Elif Keskin, Gürbüz Atmaca, Halil Özkan ve Tamer Azgı'nın tutuklu bulundukları süre göz önünde bulundurularak tahliyesine karar verdi.

Heyet ayrıca, dosya kapsamında tutuksuz yargılanan ve Bursa'dan Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile mahkemeye katılan Recep Ecer'in dosyaya katılan deliler ışığında tutuklu yargılanmasına karar verildiğini açıkladı.

Duruşma 30 Mayıs'a ertelendi.

- İddianameden

Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, FETÖ/PDY'nin ildeki çatı yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında, haklarında dava açılan 18'i firari 77 sanığın, "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçlamalarıyla 5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Kaynak: AA