Eskişehir'in Met Helvası Tescillendi

Yerel lezzetlerden Met helvası, Türk Patent ve Marka Kurumunca 'Eskişehir Met Helvası' olarak tescil edildi.

Eskişehir'in yerel lezzetlerinden Met helvası, Türk Patent ve Marka Kurumunca "Eskişehir Met Helvası" olarak tescillendi.

Eskişehir Ticaret Odasından (ETO) yapılan yazılı açıklamaya göre, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından, Eskişehir’in Met helvasına 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında Coğrafi İşaret Tescil Belgesi verildi.

Bundan böyle Met helvası, "Eskişehir Met Helvası" olarak anılacak, başka şehirler tarafından sahiplenilemeyecek.

Mahreç işaretiyle korunması sebebiyle Eskişehir Met Helvası'nda kullanılan ham madde ve üretim yöntemleri aynı şekilde devam ettirilecek. Başka bir şehirde üretilse bile ürün kalitesi sürdürülecek ve Eskişehir Met Helvası adı altında satılabilecek.

Açıklamada değerlendirmesine yer verilen ETO Başkanı Metin Güler, Met helvasının artık şehrin adıyla anılacağını vurgulayarak, şehrin değerlerine sahip çıktıklarını belirtti.

Eskişehir Met Helvası'nın, tescil sayesinde üretimden satışa koruma altına alındığını aktaran Güler, "Böylece başka şehirlerin Eskişehir’in değerine sahip çıkmasının önüne geçtik. Met helvası artık Afyon kaymağı, Çorum leblebisi gibi şehrimizle özdeşleştirilecek. Bu sayede şehrimizin lezzetlerinden Eskişehir Met Helvası hem ticaret hem de üretim olarak gelecek nesiller için muhafaza edildi." ifadelerini kullandı.

- Met helvası

Pişmaniye tadını andıran Met helvası un, yağ, şeker, limon ve su kullanılarak lifli hale getiriliyor. 2-3 santimetre çapında, 6 santimetre uzunluğunda yuvarlak hazırlanan ürün, yatay kesilmiş bir şekerleme cinsi olarak raflarda yer alıyor.

Kaynak: AA