Düğün Sezonunu İple Çekiyorlar

Edirne’de düğünlerde davul zurna çalarak geçimlerini sağlayan davul zurnacılar düğün sezonunu bekliyor.

Düğün Sezonunu İple Çekiyorlar
İşlerinin kış aylarında bittiğini ifade eden davul zurnacılar, Edirne’de meşhur Davulcu Kahvesinde zaman geçiriyor. Düğünlerin olmazsa olmazı olan davul zurna ekipleri, Mayıs ayında düğün sezonun açılacağı günü iple çekiyor.

40 yılı aşkın davul zurna çalarak yaşamını devam ettiren Turhan Dindoruk (58), "15 yaşından beri davul-zurna çalıyorum. Davul-zurna çalma aileden geliyor. Atalarımızda davul zurna çalıyormuş. Mevsimlik işçiyiz. Bizim de sezonumuz var. Sadece sezonda çalışıyoruz. Sezonumuz düğünler. Düğünlerde kazandığımız parayla kışımızı geçiriyoruz. Un, yağ, bakliyat alıp kışımızı geçiririz. Odun, kömür alırız. Biraz da kenara kışın idare olmak için para atarız. Düğün sezonu başlayana kadar kendimizi idare ederiz. Geçimimiz bu şekilde. Sigortamız yok" dedi.



"8 ay işsisiz"

Sezonluk işçi olduklarını belirten Dindoruk, "Yıl 12 ay, biz sadece yılın 4 ayı çalışıyoruz. 8 ay ise işsisiz. Davulcular Kahvesinde vakit geçiriyoruz. Gazete okuyoruz. Televizyon izliyoruz. Çay içiyoruz. İş olmadığı aylarda bu şekilde vakit geçiriyoruz. Hiçbir yan gelirimiz yok" dedi.

Meslekte usta çırak ilişkisinin olmadığını ifade eden Dindoruk, "Meslekte yeni yetişen gençler yok. Eskiden ustalık çıraklık ilişkisi vardı. Ben usta yanında yetiştim sonra düğünlerde çalmaya başladım. Para kazancı az olduğu için yetişen olmuyor. Mesleğin sonu da yok. Emeklilik yok yani. Kış ayları davul zurna çalanların çok zor geçirdiği bir ay. Düğünlerin başlamasını bekliyoruz. Bu şekilde yaşamak çok zor. Kışın ine giriyoruz. Tilki gibi. Geleneksel müziğimize sahip çıkılmasını istiyoruz. Bu işe başlayan yeniler nota bilsinler istiyoruz. Ezbere çalmasınlar" şeklinde konuştu.



"Yazın kazandığım paraları kışın harcıyorum"

60 yıldır davul çaldığını belirten Ahmet Yanyacı (74) ise, "Gençler bizimle çalışırsa olur. Ben sadece davul çalarak evime ekmek götürüyorum. Yazın kazandığım paraları kışın harcıyorum. Edirne’nin, Trakya’nın köy düğünlerinde ekibimizle davul zurna çalıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İHA