Dörttepe'de Yıkım Gerginliği

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Dörttepe Mahallesi’nde, mera alanını işgal ettiği gerekçesiyle 8 ev için verilen yıkım kararı gerginliğe neden oldu. Jandarmanın müdahale ettiği gerilimde, sinir krizi geçiren bazı vatandaşlara görevlileri müdahale etti.

Dörttepe'de Yıkım Gerginliği
Sabahın erken saatlerinde Milas İlçe Jandarma Komutanlığı’nda görevli ekiplerle birlikte, haklarında yıkım kararı verilen 8 evin mülkiyet sahipleriyle görüşmek üzere Dörttepe Mahallesi’ne giden Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Eşref Arslan vatandaşların tepkisiyle karşılaştı. Verilen sürenin dolması nedeniyle iş makineleriyle evlerinin yıkılacağını düşünen mahalle sakinleri, yıkımı engellemek için adeta hazırlık yaparken, kendileriyle görüşmek isteyen kurum amirini dinlemedi. Vatandaşları sakinleştirmeye çalışan İlçe Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Arslan; “Değerli mahalle sakinleri biz buraya sorun oluşturmaya gelmedik. Oturup sizinle konuşmaya geldik. Eğer yıkım için gelmiş olsaydık beraberimizde iş makineleri de olurdu” dese de kimse kendisini dinlemedi.

Ortamın bir anda gerginleştiğini gören Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan, jandarma ekipleriyle birlikte mahalleden ayrıldı. Yapılan incelemede beş kişiye ait ev ve ahırların bazı bölümlerinin mera sahasını işgal ettiği belirlendi.

Mülkiyet sahipleri 40 yıldır bu evlerde yaşadıklarını belirterek; “Sonradan gelip köyün içine site kurdular. Burada hayvancılık yaptığımızı, tarımla uğraştığımızı biliyorlardı. ‘Kötü koku var’ diye sürekli muhtara şikâyet ettiler. Muhtar da onların şikâyetini dikkate alıp, kendisine oy veren vatandaşı cezalandırıyor. Hayvancılık yapmayacak, tarımla uğraşmayacaksak köyde ne iş yapacağız? Geçimimizi neyle sağlayacağız? Hepimiz dilencilik mi yapalım?” diyerek, asıl kendilerinin mağdur olduğunu ve yetkililerin bu sorunu çözmesi gerektiğini öne sürdü.

"Kanun neyi emrediyorsa o yapılacak"

Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan ise, 3091 Sayılı Mera Kanunu gereği işgal edilen yapıların yıkılması gerektiğini, bu doğrultuda 2886 sayılı kanunun 75’nci maddesi gereği Milas Kaymakamlığı’nın talimatları doğrultusunda, işgal edilen mera alanındaki yapıların yıkılacağını söyledi.

Kaynak: İHA