Bolu'da 3 Asırlık 'Ferfene' Geleneği

Gerede ilçesindeki köylerde vatandaşlar uzun kış gecelerini 'ferfene' etkinlikleriyle geçiriyor Hindili ve pilavlı yer sofrasının kurulmasıyla başlayan 'ferfene' gecelerinde, köyün erkekleri geç saatlere kadar kimi zaman güldüren kimi zaman da can yakan 'arı', 'un içerisinde para bulma', 'kaz yolma' gibi oyunlar oynayıp, sohbet ediyor.

Bolu'da 3 Asırlık 'Ferfene' Geleneği
İSMAİL DURU - Bolu'da köylerde yaşatılan 300 yıllık "ferfene" geleneği sayesinde vatandaşlar uzun kış gecelerini çeşitli oyun ve eğlencelerle geçiriyor.

Bolu ve çevre illerde sürdürülen ferfene gecelerinde, yörenin erkekleri köy konağında veya belirlenen bir evde toplanıyor.

Özellikle uzun kış gecelerinin eğlencesi olarak bilinen ferfenede önce hindili ve pilavlı geleneksel yer sofrası kuruluyor. Yemek yendikten sonra her yaş grubundan katılımcılar, geç saatlere kadar bazen güldüren bazen "can yakan" oyunlar oynayıp, sohbet ediyor.

Can yakan "arı", "un içerisinde para bulma" ve "kaz yolma"​ oyunlarında kaybedenleri ise tebessüm ettiren cezalar bekliyor.

Bolu'nun Gerede ilçesine bağlı Kazanlar köyü konağında bir araya gelenler de bu geleneği yıllardır sürdürüyor.

Kazanlar Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Emin Gökgöz, ferfenenin üç asırdır köylerinde uygulanan bir gelenekleri olduğunu aktardı.

Ferfenenin, kış aylarında gecelerin uzun olması ve yapacak iş bulunmaması nedeniyle köyün gençlerinin ve yaşlılarının toplanıp eğlenceli şakalarla vakit geçirdikleri güzel bir gelenek olduğunu anlatan Gökgöz, yakın zamanda şehirlere göçler başladığından dernek olarak ferfene gecesi düzenlediklerini ve bu geleneği yaşatmaya çalıştıklarını kaydetti.

Gökgöz, "Ferfene'nin amaçlarından biri de günümüzde teknolojiye bağımlı yaşayan gençlerimizin bu teknolojiden uzak bir şekilde nasıl eğlenebileceklerini, nasıl kaynaşılması gerektiğini göstererek, geçmişteki adet ve göreneklerimizi yaşatmak." dedi.

Oyunların ardından gecede, Afrin'de devam eden Zeytin Dalı Operasyonu'nun başarıya ulaşması ve tüm şehitler için dua edildi. Ayrıca yöresel türküler ve bazı kasideler de köylüler tarafından seslendirildi.

Kaynak: AA