Ani Yaşanan Sıcaklık Değişimlerine Karşı Aktarlardan Uyarı

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden ve sürekli değişen hava sıcaklarında aktarlar grip ve soğuk algınlığına karşı uyarıyor. Aktar İsmail Yılmaz, kış çaylarına ilginin arttığını ve hastalıklardan korunmak için bitki çayına başlamanın tam vakti olduğunu söyledi. Özellikle 6 bitkilerden oluşan kış çaylarının ilgi gördüğünü söyledi.

Ani Yaşanan Sıcaklık Değişimlerine Karşı Aktarlardan Uyarı
Mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcak hava ve aniden yaşanan sıcaklık düşüşleri gribal enfeksiyona sebep oluyor. Grip ve soğuk algınlığından korunmak isteyen vatandaşlar aktarlara hücum ediyor. Gribe ve soğuk algınlığına iyi gelen kış çayı içerisinde zencefil, adaçayı, ıhlamur, papatya, tarçın ve karanfil bulunuyor. Sürekli yaşanan sıcaklık değişimleri nedeniyle vatandaşların gripten korunmak için kış çayına büyük ilgi gösterdiğini ifade eden Aktar İsmail Yılmaz, “Havalarda yaşanan ani sıcaklık değişiklikleri ile birlikte başta ıhlamur olmak üzere kış çaylarına ilgi arttı. Özellikle yaşlıların kış çaylarına ilgisi oldukça fazla. Yaşlılar daha çok doktoru ikinci planda bırakarak, bitkisel ürünler ile sağlıklı kalmanın yollarını arıyor. Ancak bunun yanı sıra önceki yıllara göre gençler de bitkisel ürünlere önem vermeye başladı.

Bu mevsimde en çok ıhlamur, adaçayı, papatya çayları ön plana çıkıyor. Bu mevsimde en çok soğuk algınlığına karşı ürünler tercih ediliyor. Ayrıca bala karıştırmak için satılan zencefil tozu da en çok sattığımız ürünler arasında yer alıyor. Balgam söktürücü ve öksürük kesici özellik taşıyor. Bunun yanı sıra 6’lı özel karışımımız da ilgi görüyor. İçerisinde kuşburnu, adaçayı, ıhlamur, ayva yaprağı, zencefil, zerdeçal, havlıcan, narçiçeği ve hatmi çiçeği bulunan karışım mevsimsel geçişlerde çok fazla tercih ediliyor” şeklinde konuştu.

"Kendi karışımını kendi yapanlar da var"

Bazı müşterilerin dükkanda kendilerinin kış çayı için karışım yaptığının dile getiren İsmail Yılmaz, “Bazı müşteriler, dükkanda istedikleri ürünlerden kendileri karışım yapabiliyor. Bir komşusundan ya da televizyondan gördüğü duyduğu karışımları alıyor. Yine özel karışımlardan oluşan macunlar da kış mevsiminin vazgeçilmez ürünleri arasında yer alıyor. İçerisinde zencefil, andız, dut pekmezi ve 50 ayrı baharat içeren macunun fiyatı da bir ay yetecek miktarı 15 lira olarak satılıyor. Bu da balgam söktürücü ve öksürük kesici özellik taşıyor” dedi.

Kaynak: İHA