Afyonkarahisar'dan Kars'a Kaz Gönderiyor

Afyonkarahisar'da maddi imkansızlıklardan dolayı kaz yetiştiriciliğine başlayan Bahattin Uğur, yaklaşık 2 bin hayvanla gelir kapısına dönüştürdüğü kazları İstanbul, Ankara ve Kars'a satıyor Kaz yetiştiricisi Uğur: 'Kazın lezzeti yağından kaynaklanır. Özellikle yağ kısmı çeşitli hastalıklara şifa olarak bilinir. Kış aylarında kaz etiyle tirit başta olmak üzere güzel yemekler yapılıyor. Ayrıca ciğeri ve taşlık gibi kısımları değerli olduğu için çok sevilerek tüketiliyor'

Afyonkarahisar'dan Kars'a Kaz Gönderiyor
ARİF YAVUZ - Afyonkarahisar'da yaşayan Bahattin Uğur, maddi imkansızlıklardan dolayı 7 yıl önce 25 hayvanla başladığı kaz yetiştiriciliğini gelir kapısına dönüştürerek, her yıl ürettiği kazları İstanbul, Ankara ve kazıyla ünlü Kars'a satıyor.

İhsaniye ilçesine bağlı Kadımürsel köyünde "Bahattin Baba" olarak tanınan 50 yaşındaki Uğur, 70 kişinin yaşadığı köydeki evinin avlusunda yaklaşık 2 bin civarında kaz besliyor.

Uğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyde yaşadığı için maddi imkansızlıkların kendisini kaz yetiştiriciliğine yönelttiğini belirterek, ilerleyen zamanlarda mesleki deneyim ve tecrübeleriyle modern bir tesis kurmayı planladığını söyledi.

Yaşadığı köyde gelir getirici fazla olanak olmadığına dikkati çeken Uğur, şöyle devam etti:

"Köyümüzde yaklaşık 70 kişi yaşıyor ve hiç genç nüfus yok. Bunun sebebi de buranın arazi yapısının tarıma elverişli olmamasıdır. Hal böyle olunca maddi imkansızlıklar oluyor. Her insan da kendine göre bir yol çiziyor. Ailemin de doğru dürüst geliri olmayınca 7 yıl önce 25 hayvanla kaz yetiştiriciliğine başladım. İkinci sene 100 oldu. Zamanla 300-500 oldu. Bu yıl yaklaşık 2 bin kaza ulaştım. Fakat birazını sattım. Türkiye'nin çeşitli yerlerinde çok sayıda müşterim oldu. Şu anda İstanbul, Ankara ve Kars'taki müşterilerimin siparişlerine yetişemiyorum."

- "Fiyatı 80-100 lira arasında değişiyor"

Yetiştirdiği kazların canlı ağırlığının yaklaşık 5 kilo geldiğini dile getiren Uğur, büyük şehirlere gönderdiği hayvanların genellikle restoranlarda tüketildiğini aktardı.

Alıcıların genellikle köye gelerek alım yaptığını anlatan Uğur, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buraya sepetli arabalarıyla gelirler, araçları ne kadar alabilirse, o kadar sararız. Kazın fiyatı 80 ila 100 lira arasında değişiyor. Kazlar, genelde kış aylarında tüketildiği için peyderpey satıyoruz. Kazın lezzeti yağından kaynaklanır. Özellikle yağ kısmı çeşitli hastalıklara şifa olarak bilinir. Kış aylarında kaz etiyle tirit başta olmak üzere güzel yemekler yapılıyor. Ayrıca ciğeri ve taşlık gibi kısımları değerli olduğu için çok sevilerek tüketiliyor."

Uğur, kaz yetiştiriciliğinin sanıldığı kadar kolay olmadığına işaret ederek, mesleğin girişimcilik ve kaz sevgisi gerektirdiğini vurguladı.

Devlet desteği hibe ve kredilerle modern bir kaz çiftliği kurmayı planladığını ifade eden Uğur, şunları kaydetti:

"Kaz yetiştiriciliği girişimci bir ruhun yanında hayvan sevgisiyle yapılır. Bu işe gönül vermeden kesinlikle yapılamaz. Eziyeti ve meşakkati çoktur. Şu an yılda en fazla 2 bin civarında kaz yetiştirebiliyorum. Bu işi de severek yapıyor, ailemin geçimini sağlıyorum. Devlet desteği için hibe ve faizsiz kredilere müracaat yaptım. Hayalimde güzel bir kaz çiftliği var. 3 bin, 4 bin ve 5 bin kaz yetiştirmeyi düşünüyorum. Bu sektörün hakikaten müşterisi çok. Kaz isteyen birçok yer var ama ben yetişemiyorum. İşimi büyütebilirsem hem çevremizdeki insanlara bir gelir kapısı açarız hem de Afyonkarahisar'a faydamız olur."
Kaynak: AA