Afrika Birliği Zirvesi'nden 'Trump Bildirisi' Çıkmadı

Afrika Birliği Zirvesi'nde bir araya gelen liderler, Trump'ın sözleri için hazırlanan taslak bildiriyi rafa kaldırdı Zirvenin ilk günlerinde ABD Başkanı, liderler ve diplomatlar tarafından ağır şekilde eleştirilirken Trump’ın zirveye gönderdiği mektup sonrası hava yumuşadı Komisyon Başkanı Muhammed, zirvenin son iki gününde liderlere seslendiği konuşmasında Trump’ın sözlerine hiç değinmedi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Afrika ülkeleri için sarf ettiği "iğrenç ülkeler" sözüne ortak bildiriyle tepki vereceğini açıklayan Afrika Birliği, Trump’ın liderlere gönderdiği mesaj sonrası açıklama yayınlamaktan kaçındı.

Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da 22 Ocak'ta başlayan ve dün sona eren Afrika Birliği Zirvesi’nde basın mensuplarının Afrika Birliği liderlerine ve temsilcilerine en çok yönelttiği soru Trump’ın sözleri oldu. Temsilcilerin sorulara verdiği cevap ise zirve sonunda Trump’a cevap niteliğini taşıyacağını belirttikleri ortak bir bildirinin yayınlanacağıydı.

Zirvenin ilk gününde düzenlenen Daimi Temsilciler Komitesi Toplantısı'nda kabul edilen ve tartışılması için Yürütme Kurulu'na sevk edilen taslak bildiri, Trump'ın zirveye gönderdiği mesaj sonrası rafa kaldırıldı.

Birlikteki 55 ülkenin lider veya temsilcilerinin bir araya geldiği zirvede Trump’a yönelik bir bildiri çıkmadığı gibi son iki günde gerçekleşen liderler zirvesinin açılışında söz alan Komisyon Başkanı Musa Faki Muhammed’in konuşmasında da Trump hiç yer almadı. Aynı oturumda konuşan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Trump’ı eleştiren sözleri ise salondan alkış aldı.

AA muhabirinin konuya ilişkin sorusuna Afrika Birliği Sözcüsü Ebba Kalondo, "Bu konuda çok sayıda sözlü açıklama ve yorum yapıldı. Açıklamalarımızı Twitter üzerinden verdik." yanıtını verdi.

- "Derin saygı duyuyorum"

Zirvenin ilk günlerinde Trump’ı açıktan hedef alan Komisyon Başkanı Muhammed ve bazı ülke liderleri, ABD Başkanı’nın Afrika liderlerine gönderdiği mektup sonrası eleştirinin dozunu hafifletmeyi ve susmayı tercih etti.

Trump zirve devam ederken Afrikalı liderlere gönderdiği mektupta, Afrika halklarına derin saygı duyduğunu ve Afrika'yla iş birliğini sürdürmeye hazır olduğunu kaydetti.

Zirvenin son gününde düzenlenen basın toplantısında konuşan Afrika Birliği Dönem Başkanı Paul Kagame ise Davos toplantılarında Trump ile yaptığı görüşmenin sorulması üzerine, "Ben ABD Başkanı ile görüştüm. Benim için en değerli olan şey ABD Başkanı ile görüşmek. ABD bize başkanları olarak Trump’ı vermeye karar verdiğine göre biz o başkanla muhatap olacağız.” ifadelerini kullandı.

- "Tekrarlanmamasını umuyoruz"

Zirve sırasında konuyla ilgili AA muhabirine açıklamada bulunan Tanzanya Dışişleri Bakanı Augustine Mahiga, "Bir dünya liderinin bu tarz yorumları bir daha tekrarlamayacağını umuyoruz. Çok daha geriye gittiğimizde bu tarz yorumlar beklenmeyen liderlerden geldi. Tüm bunlar tamamıyla kabul edilemez ve tekrarlanmamasını umuyoruz." dedi.

Kıtadaki bazı ülkeler Trump’ın ay başında söylediği sözlerine ciddi tepki gösterirken, bazı ülkeler sessiz kalmakla yetinmişti.

Daimi Temsilciler Komitesi Toplantısı'nda, Senegal'in Afrika Birliği Temsilcisi, birliğin Trump’a ortak şekilde cevap vermesi gerektiğini gündeme getirmiş, komite Trump'tan özür talep eden taslak bildiriyi kabul etmişti. Zirve sırasında düzenlendikleri basın toplantılarında yorum yapmaktan kaçınan komiserler ise ortak bir bildirinin yayınlanacağını ifade etmişti.

Trump, ay başında Beyaz Saray'daki bir toplantı sırasında bazı Latin Amerika ve Afrika ülkelerinden gelen göçmenlere ilişkin "İğrenç ülkelerden geliyorlar." sözlerini kullanmıştı.

Kaynak: AA