Yüksekova TSO Başkanı Özdemir, Çalışmalarını Anlattı

Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Salih Özdemir, 2017'de yaptıkları faaliyetler ve son zamanlarda Ankara'da yetkililerle gerçekleştirdikleri görüşmelere ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Özdemir, makamında gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçede sıkıntı yaşayan esnaf ile ilgili sorunları dile getirmek için bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile Maliye Bakanı Naci Ağbal'ı ziyaret ettiklerini söyledi.

Bakan Ağbal'ın kendilerine ilgi gösterdiğini belirten Özdemir, şöyle konuştu:

"Sayın bakanımıza mağduriyeti dile getirdik. Mevcut vergi borçlarının makul bir seviyede taksitlendirilmesi talebinde bulunduk. Sağ olsun Bakan Bey de ilgililere talimat verdi. Bize gelen yazıda, 2018 yılında geri ödemesiz, 2019 ve 2020 yıllarına taksitlendirildi. 24 ay, faizsiz. Bizim için iyi oldu. Esnafımız bu konuda rahatlayacaktır. Biriken borçları bir defada ödemek çok zor."

2014'te Esendere Sınır Kapısı'nda 389 milyon dolarlık ihracat yapıldığını kaydeden Özdemir, "Ondan sonra bunu devam ettirmedik bir takım sıkıntılardan dolayı. Geldiğimiz günden beri özellikle Yüksekova'da Gümrük Müdürlüğünün kurulması yönündeki çalışmalarımızın kasım ayında meyvesini aldık. Şu an Gümrük Müdürlüğümüz B kategoridedir. Önemli olan açılmasıdır. Önümüzdeki dönemler için çalışmalarımız olacak. Alt yapısı bittiğinde inşallah A kategoriye alınacak." dedi.

A kategorisinde ithalat ile ihracatın yapılabileceğini dile getiren Özdemir, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanımıza Hakkari ziyaretinde birtakım taleplerimiz oldu. Özellikle Derecik Sınır Kapısının faaliyete geçmesi için talebimiz oldu. Bununla ilgileneceklerini söylediler. Basit usuldeki esnaflarımıza alt bin 500, üst limiti 3 bin lira olan yaklaşık 4 milyon lira ödeme yapıldı. Gerçek usuldeki esnaflarımızın da destek alması için girişimlerimiz sürüyor. Ödemeler esnaflarımızı rahatlatacaktır. Bu da Yüksekova'ya bir hareketlilik getirir."

Kaynak: AA