Malatya'daki Darbe Davasında Tanıklar Dinleniyor

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Malatya’da görülen ana davada 27’si tutuklu 76 sanığın yargılanmasına devam ediliyor.

Yakınca Spor Salonunda kurulan Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görülen 8’inci duruşmada tanıklar dinleniyor. İlk olarak dinlenen Malatya Kara Havacılık Alay Komutanlığında görevli Kıdemli Başçavuş Emin Serdar Ünal, 15 Temmuz’da yaşananları anlattı. Darbe girişiminin yaşandığı gece nöbetçi olduğunu belirten Ünal, o gün 2 ATAK helikopterin akşam saatlerinde havalandığını ifade etti.

Dönemin Malatya Kara Havacılık Tabur Komutanı eski Pilot Yarbay Hakan Erol’un 2 adet ATAK helikopterin kalkış yapacağını söylediğini iddia eden Ünal, “O gün Ankara Kara Havacılık Komutanlığından 2 ATAK helikopterin hazır edilmesi yönünde emir gelmiş. Helikopterlerden biri bakımdaydı, o helikopterin bakımını hızlandırmışlar. Televizyonlarda helikopterleri izleyince durumu anladık” dedi.

Daha sonra tanık olarak ifade veren Kara Havacılık Alay Komutanlığında görevli Taarruz Helikopter Bakım Onarım Bölük Komutanı Binbaşı Engin Kilercioğlu da ATAK helikopterlerinin Ankara’da kurs açılacağı için gideceğinin konuşulduğunu ifade etti.

Kara Havacılık Komutanlığından gelen emir üzerine helikopterlerin Ankara’ya gittiğini savunan Kilercioğlu, “Helikopterler mühimmat alarak gitmediler. Mühimmatlar bir önceki gün gitmiş” iddiasında bulundu.

Soru-cevap kısmında Mahkeme Başkanı İzzettin Duman’ın "Israrlı bir şekilde helikopterlerin Ankara’ya gitmesi için çaba sarf eden biri var mıydı" sorusu üzerine tanık Kilercioğlu, “Eski Kara Pilot Yarbay Hakan Erol, alaydaki devir teslim töreninden sonra beni arayıp helikopterlerin Ankara’ya gideceğini, konu hakkında bilgim olup olmadığını sordu. Normalde benim bilgimin olması lazım. ATAK’larla ilgili mutlaka benim fikrim alınır ancak o gün bilgim yoktu. Bir süre sonra Hakan Erol beni aradı, ATAK’ların Ankara’ya gideceğini söyledi.

Kursla ilgi olup olmadığını sordum, ’hayır, bugün’ gidecek’ dedi.

Öğle yemeği sırasında Kara Hara Havacılık Kurmay Başkanı Mehmet Şahin’in emri olduğu, ATAK’larla ilgili yazı geleceği söylendi. Ankara’da Bakım Onarım Tabur Komutanı telefondan beni aradı ve ATAK’ların bugün Ankara’ya geleceğini söyledi.

Ne acelesi olduğunu sordum, sabah ayarlarım dedim, ’bugün gelecek’ dedi" dedi.

Daha sonra sanık ve müdahil avukatların da sorularını yanıtlayan tanık Kilercioğlu, "Alay komutanımız Albay Hakan Keleş, İnsanlı Keşif Uçağı (İKU) pilotunu çağırarak, ’Hangi rütbeli ararsa arasın, kesinlikle benim bilgim olmadan İKU kalkış yapmayacak’ şeklinde emir verdi." diye konuştu.

Duruşmayı AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Ravza Kavakçı Kan ile Öznur Çalık, AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, AK Parti Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı, AK Parti Kadın ve Gençlik Kolları Başkanları, partililer ve çok sayıda vatandaş davayı takip ediyor.

Mahkemede diğer tanıkların da dinlenmesinin ardından heyet, duruşmaya öğle arası verdi.
Kaynak: İHA