KYK'den Öğrencilere Konforlu Hizmet

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) bünyesinde faaliyet gösteren Atatürk Öğrenci Yurdu, yenilenmiş haliyle üniversitede eğitim gören kız öğrencilere hizmet vermeye devam ediyor KYK İstanbul İl Müdürü Bağlama:'Ailelerin güvendiği tek kurumuz. Aileler, Yurtlar Kurumuna çocuğunu bıraktıysa gözü arkada kalmıyor' 'Burayı ikinci üniversite gibi değerlendiriyoruz. 70'in üzerinde farklı program uyguluyoruz. Dersten, kurstan, programdan, kariyer eğitiminden liderlik kurslarına kadar pek çok program uygulanıyor'

ERCAN DOĞAN - Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) bünyesinde faaliyet gösteren Atatürk Öğrenci Yurdu, yenilenmiş haliyle üniversite öğrencilerine konforlu hizmet veriyor.

İstanbul'un Zeytinburnu ilçesinde yer alan yurt, yıkılıp yeniden yapıldıktan sonra 2015'te hizmete girdi. 5 bloktan oluşan ve 3 bin 555 kapasiteli yurt, modern görüntüsüyle kız öğrencilere ev sahipliği yapıyor.

Uzun yıllar erkek öğrencilere 10 blok olarak hizmet veren ve bir dönem karma faaliyet gösteren Atatürk Öğrenci Yurdu, 711'er kişilik 5 bloktan oluşuyor.

- Bağlama: "Onlar ailelerin emaneti"

Atatürk Öğrenci Yurdu, konforuyla olduğu kadar öğrencilerin güvenliği için yapılan çalışmalarla da dikkati çekiyor.

Kurumun yanı sıra Atatürk Öğrenci Yurdunun verdiği hizmetlerle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan KYK İstanbul İl Müdürü Cemil Bağlama, her türlü imkanı sağladıklarını belirterek, "Ailelerin güvendiği tek kurumuz. Aileler, Yurtlar Kurumuna çocuğunu bıraktıysa gözü arkada kalmıyor." dedi.

Atatürk Öğrenci Yurdunda parmak izi sistemi uyguladıklarını vurgulayan Bağlama, "Her blokta ve yemekhanede parmak izi sistemi var. Bu öğrencinin ailesi tarafından da izlenebiliyor. Öğrenci yurda girerken çıkarken bu sistem uygulanıyor. Aileler, öğrenci saat kaçta yurda girdi, yemeğini ne zaman yedi isterse takip edebiliyor. Emniyetle irtibatlı çalışıyoruz. Öğrencinin tüyüne zarar gelmesin diye elimizden geleni yapıyoruz. Onlar ailelerin emaneti." diye konuştu.

- Öğrenciler 3 kişilik odalarda kalıyor

Zeytinburnu'ndaki 5 bloklu yurtta öğrenciler 3 kişilik odalarda barınıyor. Her odada birer banyo ve tuvalet de öğrencilere hizmet veriyor.

Atatürk Öğrenci Yurdu'na 100 milyon lira harcandığını vurgulayan Bağlama, şunları kaydetti:

"Çok merkezi bir yerde. Bin 500 öğrencinin aynı anda yemek yiyeceği lokantası var. 700-800 öğrencinin aynı anda kahvaltı yapacağı salonu bulunuyor. Spor salonu ve bir adet kütüphanesi, bin 185 adet birbirinin aynı odaları var. İçinde üç yatak, baza, üç çalışma masası, buzdolabı, birer adet tuvalet ve banyo bulunuyor. Bazı odalar balkonlu ve deniz manzaralı odalarımız var."

Bağlama, yurtta 73 temizlik elemanın çalıştığını anlatarak, "Her katın ve odanın ayrı ayrı temizlikçileri var. 40 güvenlik elemanı ve 100'ün üzerinde kamerayla güvenliği takviye ediyoruz. Öğrencinin çamaşırlarını da ücretsiz yıkıyoruz. Öğrenci sadece deterjan getiriyor, biz yıkayıp teslim ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- Farklı ülkelerden öğrencilere de hizmet veriyor

Atatürk Öğrenci Yurdu, sadece Türkiye'nin çeşitli illerinden gelenlere değil, farklı ülkelerden üniversite eğitimi almaya gelen öğrencilere de hizmet vermesiyle dikkati çekiyor.

Yurtta 81 ilden öğrencinin bulunduğuna dikkati çeken Bağlama, yabancı öğrencilerin Kadırga Yurdunda daha yoğun olduğunu belirterek, "72 ülkeden öğrenci var. Yabancı öğrenci oranı genelde yüzde 2 düzeyindedir ancak Kadırga Yurdunda bu oran yüzde 35'in üzerindedir." şeklinde konuştu.

- Hem eğitim hem spor

Öğrencilerin üniversite eğitimini sürdürürken spor yapabilmeleri için de bir spor salonu kompleksin içinde yer alıyor.

Yurtta 300 kapasiteli spor salonu bulunduğunu vurgulayan Bağlama, "Spor aletleri de konuldu. Masa tenisi, dart, basketbol ve voleybol oynama imkanı bulunuyor. Yurttan çıkmadan öğrencinin hayatını sürdürecek pek çok alan var." ifadelerini kullandı.

- "Aldığımızdan fazlasını veriyoruz"

Bağlama, yurtlarda öğrencilerden aldıkları en yüksek ücretin 285 lira olduğunu kaydederek, "330 lira geri beslenme katkısı veriyoruz. Aldığımızdan fazlasını veriyoruz. Sosyal devlet düşüncesiyle yapıyoruz. Bir alıyoruz, beş veriyoruz." diye konuştu.

İstanbul'da 24 yurtta 27 bin öğrenciye hizmet verdiklerini kaydeden Bağlama, şunları aktardı:

"Kapasite yeterli mi, değil. İstanbul'da öğrenci sayısı çok fazla. Hemen arkasından yurt açma imkanımız yok. Bu nedenle kiralama yapıyoruz. Kağıthane'de 700 kapasiteli yurt kiraladık. Anadolu Yakası'nda bir yurdumuz var. 4 bin 104 kapasiteli belki de Türkiye'nin en büyük yurdu. 6,5 ayda bitirip geçen yıl hizmete açtık. Mescidiyle, kafesiyle otel konseptinde yurtlar yapıyoruz."

- Kültür sanat faaliyetleri yoğun

Yurtta kalan öğrenciler, çeşitli kurslarla kendilerini geliştirme fırsatına da sahip bulunuyor. Yurt bünyesinde açılan diksiyon, müzik, dil ve el sanatları kurslarıyla öğrenciler kendilerini geliştirme fırsatına sahip oluyor.

Barınma ve beslenmenin ötesinde 3-4 yıldır eğitime de önem verdiklerini anlatan Bağlama, şöyle devam etti.

"Burayı ikinci üniversite gibi değerlendiriyoruz. 70'in üzerinde farklı programlar uyguluyoruz. Dersten, kurstan, programdan, kariyer eğitiminden liderlik kurslarına kadar pek çok program uygulanıyor. Dil, enstrüman, hat ve tezhip kurslarımız var. Çeşitli seminerler, konferans ve manevi rehberlerimiz bulunuyor. Yeşilay, Kızılay ve Milli Eğitim Bakanlığıyla protokolümüz var. Vakıflardan, derneklerden eğitimciler temin ediyoruz. Yıl boyunca 33-34 bin öğrencinin bunlara katıldığını tespit ettik. Faaliyetlerden bir kuruş almıyoruz. Sertifikalar verebiliyoruz. Belediyelerle irtibatımız çok iyi. Benim kan bağım olan 4 çocuğum var, bir de sonradan sahiplendiğim 27 bin evladım var. Onlar bizim evlatlarımız."

Öğrencinin rahatı için her türlü kolaylığı sağladıklarını belirten Cemil Bağlama, "Yemekhanede 40 çeşit sulu yemek çıkıyor. Tatlısı, tuzlusu, çorbası ayrı. Ücretsiz ve sınırsız internet veriyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın 'Gençler size her şey feda olsun' sözünün üstüne söylenecek bir şey yok. Ne gerekiyorsa vermeye gayret ediyoruz." şeklinde konuştu.

- Öğrenci Sema Tosun: "Burası ailemin kaygısını yok etti"

Atatürk Öğrenci Yurdunda kalan öğrenciler de tesisin konforundan ve verilen hizmetten memnun olduklarını belirttiler.

Yıldız Teknik Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümünde okuyan Sema Tosun, Ağrı'dan İstanbul'a geldiğini vurgulayarak, "Atatürk Öğrenci Yurdunda üçüncü senem. Gelirken içimde kaygı ve korku vardı. Üniversiteyi ilk kazandığımda ailemin mutluluktan çok kaygısı olduğunu gözlemledim. Onları hayal kırıklığına uğratmamak, milli ve manevi değerlere sahip birey olarak devam etmem gerektiğini, İstanbul'un kayıptan çok kazanç getirmesi gerektiğini dileyerek geldim. İlk senemde bu yurt çıktı. Karşıma çıkan herkes ciddi anlamda iyi şeyler kattı." diye konuştu.

İlk yılından itibaren çeşitli sosyal ve kültürel etkinliğe dahil olduğunu vurgulayan Tosun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşaret dili, Osmanlı Türkçesi, ebru ve seramik kurslarına devam ettim. Sertifikalar aldım. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin kariyer etkinliklerine buradan ulaşabiliyoruz. Burası ailemin kaygısını yok etti ve ciddi anlamda beklentilerini de yükseltti. Zaman su gibi akıp gidiyor, bu yurttan ayrılmak istemiyorum. Bir öğrencinin isteyeceği her şey var. En başından itibaren yurt düşüncem vardı. Evde bu fırsatların hiçbirinden istifade edemezsiniz."

- Farklı insanlarla tanışma fırsatı

İstanbul Üniversitesi Odyoloji Bölümü 3. sınıfta eğitimini sürdüren Şule Özdemir de İzmir'den geldiğini dile getirerek, "Burada olduğum için mutluyum. KYK'nin bize sunduğu olanaklar çok güzel. 81 ilden gelen insanlarla bir arada yaşamak çok güzel. Oda arkadaşlarımdan birinin uluslararası öğrenci olması beni mutlu ediyor. Yurt hayatı öncelikle ilk yıl çok zordu. Sonrasında bir şekilde alışıyorsun. Odaların konforlu olması da bir etken." ifadelerini kullandı.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Tarihi Bölümünde eğitimi sürdüren Fatmanur Emekli, Kahramanmaraş'tan geldiğini ve yurtta ilk yılı olduğunu belirtti.

İlk günlerde çok zorlandığını anlatan Emekli, şunları söyledi:

"Ev ortamından yurt ortamına alışmak çok zordu. Yurdun ilk haftalarında cami ve müze gezilerimiz oldu. Öğrencilerin İstanbul'a ve yurda alışması için çok faaliyet düzenleniyor. Her blokta dinlenme odası var. Mescidimiz var. Diğer katlarda etüt odalarımız bulunuyor. Hijyen açısından da olanaklar sunuluyor. Odalarımızın temizliğini çalışanlarımız çok güzel yapıyor. Kısa sürede alışacağımı düşünmüyordum ama düşündüğüm gibi olmadı. Ebru, Osmanlıca ve Almanca kursları alıyoruz. Manevi rehberimiz var. Manevi açıdan da doyum sağlıyoruz. Kültürel açıdan her türlü olanak sunuluyor. Binalarımız sıcaklık açısından çok iyi."

Erzincanlı Esilay Gözde Yeşiltaş ise Nişantaşı Üniversitesi 3. sınıf öğrencisi olduğunu belirterek, "Koşullar çok iyi. Kendimi evimde gibi hissediyorum. Beklediğimden daha iyi. Diksiyon, işaret dili, judo, tenis ve birçok kurs yapılıyor. Yemek koşulları da çok iyi. Memnunum. KYK'nin bize sunduğu beklediğimden kat kat çok iyi." değerlendirmesinde bulundu.

- Yabancı öğrenciler de mutlu

Farklı ülkelerden üniversite eğitimi için Türkiye'ye gelen öğrenciler de Atatürk Öğrenci Yurdunun kendilerine verdiği imkanlardan dolayı memnuniyet duyduklarını söylediler.

İstanbul Üniversitesi öğrencisi olan Malezyalı Nurul Ashiqin Ariffin, 2015'te Türkiye'ye geldiğini anlatarak, "Çok memnunum. Yemekler güzel. Odalar çok iyi. Benim için her şey çok güzel ve yeterli. Öğrenci olarak şikayet edeceğim bir şey yok. Çalışma odamız var." diye görüş belirtti.

Moğolistan'dan gelen Tuushinzaya Dashbadral ise İstanbul Üniversitesi öğrencisi olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti.

"Buraya 3 yıl önce geldim ve bu yurttayım. Benim için çok güzel. İstanbul'daki en güzel yurtta kalıyorum. Kurslar var, konferanslar yapılıyor. Kütüphane her öğrenci için uygun. Kalmak için çok güzel."

Kaynak: AA