'Kara Lastik' Bir Asırdan Bu Yana Tezgahlarda

Halk arasında ‘Kara Lastik’ diye tabir edilen lastik ayakkabılar yaklaşık bir asırdan bu yana hala tezgahtaki yerini koruyor.

'Kara Lastik' Bir Asırdan Bu Yana Tezgahlarda
Türkiye’de özellikle kırsal kesimlerde çarıktan sonra 1930’lu yıllarda kullanılmaya başlayan ve halk arasında ‘Kara Lastik’ diye tabir edilen ayakkabılar tezgahlardaki yerini korurken, vatandaşlar tarafından hala rağbet görüyor.

İçine su çekmemesi, çabuk kuruması, temizliğinin kolay, giyilip çıkartılmasının pratik olmasından dolayı tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yoğun yapıldığı kırsal bölgelerde yaygın olarak kullanılan lastik ayakkabılar bugün tezgahlarda 10 -15 TL arası fiyatlardan alıcı buluyor.

Aydın’ın Umurlu Mahallesinde semt pazarında ayakkabı, terlik ve çizme satışı yapan pazarcı esnafı Kerim Güleç, 26 yıllık meslek hayatı boyunca lastik ayakkabıların tezgahından hiç eksik olmadığını belirtti.

Güleç, “Lastik ayakkabıları Samsun’dan getiriyoruz ve pazarda satışa sunuyoruz. Her numarası elimizde mevcut. Çok kullanışlı olan bu ayakkabılar tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Kaydırmaz özelliğinden dolayı bu aralar zeytin hasadı yapan çiftçi vatandaşlarımız tarafından rağbet görüyor. Çiftini 10-15 TL arasından satışa sunuyoruz. Bu sene bölgemizde zeytin bol olunca satışlarımız da arttı. Günlük pazarda 70-80 çift lastik ayakkabı sattığımız oluyor. Ayrıca çizme, terlik ve ayakkabıda satıyoruz” diye konuştu.

Kaymadığı için tercih ediliyor

Zeytin, kestane ve çırpılarak hasat edilen ürünlerde güvenlik amacıyla kara lastik ayakkabıları kullandıklarını belirten çiftçilerden Ali İhsan Bayram, "Nasıl otomobillerde kış lastiği önemli ise bizim işlerde de kara lastik emniyet kemeri gibi bir şeydir. Kösele ya da spor ayakkabı ile ağaca tırmanmak zeytin ağacında zeytin çırpmak çok zor oluyor. Diğer ayakkabılarda tutunma özelliği olmadığından kara lastik ayakkabı giymeyenlerin düşme riski çok fazla. Bu ayakkabıları fiyatının cazip olmasından dolayı değil can güvenliğimiz için kullanıyoruz" dedi.

Kaynak: İHA