İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı İşler Açıklaması 'Kuyumcuların Riskli Meslekler Grubuna Alınmasını Talep Ediyoruz'

İstanbul Kuyumcular Odası Yönetimi, geçtiğimiz günlerde Esenler’de yaşanan soygun olayında hayatını kaybeden kuyumcu Sedat Koçer’in dükkanının önünde basın açıklaması yaptı. Yetkililerden kuyumcular adına yeni bir kanun taslağı oluşturulması talebinde bulunan İKO Başkanı Norayr İşler, “Bu sektörde canla başla çalışan kuyumcuların da riskli olan meslekler grubuna alınmasını talep ediyoruz” dedi.

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı İşler Açıklaması 'Kuyumcuların Riskli Meslekler Grubuna Alınmasını Talep Ediyoruz'
İstanbul Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu (İKO), geçtiğimiz günlerde Esenler’de üç çarşaflı soyguncu ile çatışarak hayatını kaybeden kuyumcu Sedat Koçer’in dükkanı önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasının yapıldığı Koçer’in dükkanının önünde, İstanbul Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Başkanı Norayr İşler, merhumun abisi Murat Koçer ve çok sayıda kuyumcu esnafı bir araya geldi. Son zamanlarda artan soygun olaylarına dikkat çeken grup, yetkililerin yeni bir kanun taslağı oluşturulması talebinde bulundu. Kuyumcuların mesleklerini icra ederken yaşamış oldukları zorluklara değinilerek hükümetten yardım istendi.

‘‘Meslektaşımızın hayatını kaybetmesi sektörümüzü derinden yaraladı’’

Kuyumcu esnafların haklarının korunması adına taleplerde bulunan İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, “29 Aralık Cuma günü Esenler’den gelen acı haberle sarsıldık. Sektör olarak bir kez daha yıkıldık ve kahrolduk. Daha 39 yaşında hayatının baharında olan meslektaşımız Sedat Koçer, gasp ve soygun için gelen hainlerin kalleş kurşunlarıyla can verdi. Meslektaşımızın hayatını kaybetmesi sektörümüzü derinden yaraladı. Esenler’de yaşanan bu cinayeti bardağı taşıran son damla olarak görüyoruz. Bizi yıllardır en çok üzen şey, gasp cinayet yetmezmiş gibi bu suçları işleyenlerin yasal boşluklar nedeniyle gereken cezayı alamamaları ve kısa sürede serbest bırakılmalarıdır’’ dedi.



“Yetkililer bu işi artık gündeme almalılar”

Kuyumculuk mesleğinin ne kadar riskli bir meslek olduğuna değinen İKO Başkanı İşler, ‘‘Hükümetimizden ve yetkililerden kuyumcular için de acil bir düzenleme bekliyoruz. Bu işi artık gündemlerine almalılar, biz öyle bir sektörüz ki milli servetimiz olan altınlara ve değerli madenlere bekçilik yapıyoruz. Bu işte canla başla çalışan kuyumcuların da riskli olan meslekler grubuna alınmasını talep ediyoruz. Yasal düzenlemeler yapılarak, kuyumcuların da bankacı ve doktorlar gibi riskli meslekler grubuna alınmasını ve daha sıkı korunmasını istiyoruz. Böylece kuyumcuların maruz kaldığı gasp ve soygun girişimcilerinin de cezaları ağırlaştırılmış olacaktır” diye konuştu.



“Suçluların yakalanıp adalet önüne çıkmasını istiyoruz”

Yaşamış olduğu derin üzüntüyü dile getiren merhum Sedat Koçer’in abisi Murat Koçer ise “Emniyet yetkililerimiz çok titiz bir şekilde çalışıyor fakat hala kaçan üç dört kişilik grup yakalanmış değil. Bir an önce kaçan bu katillerin yakalanmasını istiyoruz. Sektör üyelerinin hem işletme hem de bireysel emniyetini azami düzeyde güvenceye alacak bir mevzuatın enine boyuna tartışılarak düzenlenmesini talep ediyoruz. Sektör üyelerinin kendilerini katillere gaspçılara karşı savunabilecekleri kapsamlı bir sorumluluk yetkisi tanınmasını istiyoruz. Suçluların bir an önce yakalanıp adalet önüne çıkmasını yetkililerimizden arz ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Bizim aldığımız önlemler yeterli değil”

Yıllardır kuyumculuk mesleğini icra ettiğini ifade eden Murat Çağmal, “Hükümetimizden isteğimiz, yurt dışından gelen vatandaşları daha fazla titizlikle araştırıp ülkemize almaları. Biz yeteri kadar önlem alıyoruz ama bizim aldığımız önlemler de yeterli değil” dedi.

Kaynak: İHA