Görele'de 'Kuşdili Kültürü' Konulu Panel Gerçekleştirildi

Giresun Üniversitesi Karadeniz Kültür Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Kuşdilini Tanıtma Kültür ve Turizm Derneği tarafından "Kuşdili Kültürü" konulu panel düzenlendi.

Görele Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu konferans salonunda düzenlenen panelde konuşan Görele Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, kuşdilinin yaşayan kültür mirası olduğunu söyledi.

Küreselleşmeyle beraber yerel ve mikro kimliklerin yavaş yavaş kaybolmaya başladığını vurgulayan Ermiş,"Bugün bu kültürlerin mutlaka yaşaması gereklidir. Kuşdili kültürünün sadece festivallerde kalmaması diğer turizm olgularının da buna eşlik etmesi gereklidir. Bir yandan bu kültürü yaşatırken, diğer taraftan da bu kültürü diğer farklı unsurlarla desteklememiz gereklidir." dedi.

Çanakçı Belediye Başkanı Tuncay Kasım ise bir toplumun temel değerlerinden bir tanesinin kültürel değerler olduğunu belirterek, "Kuşdili, kültürel değerlerimizden günümüze damgasını vuracak en önemli olgulardan bir tanesidir. UNESCO 'Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne giren kuşdiliyle ilgili hepimize artık bundan sonra büyük işler düşüyor. Hep beraber bu olguyu ait olduğu yörede yaşatıp, kollamaktır." diye konuştu.

Kuşdilini Tanıtma Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Şeref Köçek, kuşdilinin yörede yaklaşık 500 yıldır kullanıldığını ve 2009 yılından bu yana da köy halkı ve dernek olarak bu kültürü yaşatmak için çalıştıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Artık kuşdili UNESCO’da, bir hayalimiz gerçek oldu. UNESCO’ya alınması konusunda da umutluyduk, umutlarımız boşa çıkmadı. Kuşdilinin UNESCO’ya alınmasında çalışan, emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Artık kuşdili denince dünyada Giresun, Çanakçı ve Kuşköy köyü akla gelecek."

Kaynak: AA