Arabuluculukta Zorunluluk Dönemi

Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akıt, işçi, işveren uyuşmazlığında zorunlu hale getirilen arabuluculuk uygulamasına ilişkin, "İşçi de işveren de sorunlarla uğraşmayı bırakacak ve enerjisini, potansiyelini, zamanını başka işler için kullanabilecek." ifadesini kullandı.

Akıt, yaptığı yazılı açıklamada, arabuluculuğun iş dünyasına etkilerini değerlendirdi.

Arabuluculuk ile iş dünyasına yeni bir soluk geldiğini aktaran Akıt, yeni düzenlemede emeği geçen herkese teşekkür etti.

Akıt ayrıca, arabuluculuk görüşmeleri sonunda anlaşmaya varan işçi ve işverenin, üzerinde anlaşılmış hususları tekrar dava konusu yapmasının mümkün olmadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Düzenleme, iş dünyası için önemli bir zaman tasarrufu sağlayacak. İşçi de işveren de sorunlarla uğraşmayı bırakacak ve enerjisini, potansiyelini, zamanını başka işler için kullanabilecek.

Klasik yargılama usulleri ile iş dünyası için büyük sorun haline gelen emsal kararlar, işçi ve işverenin aralarında yapacağı arabuluculuk anlaşma metni gizli olacağından ve tüm taraflar ve arabulucu, bu gizliliğe uymak zorunda olduğundan bir sorun olmaktan çıkacak ve emsal oluşturmayacak."

Kaynak: AA