Van'da TÜBİTAK-4005 Projesi

Van'da TÜBİTAK-4005 programı kapsamında desteklenen "Kimya öğretmenlerine yönelik sorgulayıcı araştırmaya dayalı öğretim etkinlikleri ve uygulamaları" projesi kapsamında bir haftalık eğitim programı düzenlendi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ev sahipliğinde 21-27 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilen eğitimlere, farklı illerden gelen 24 kimya öğretmeni katıldı.

Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Sevgi Aydın Günbatar ile proje ekibi Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Tarkın Çelikkıran, Yrd. Doç. Dr. Betül Ekiz Kıran ve Dr. Elif Selcan Kutucu, farklı illerden gelen kimya öğretmenlerine bir haftalık eğitim verilmesini sağlayan projeyi organize etti.

Bu kapsamda 7 üniversiteden alanında uzman akademisyenler, proje kapsamında öğretmenlere "bilgisayar destekli araştırma sorgulama", "fen, teknoloji, mühendislik ve matematiği (FeTeMM) bütünleşik eğitimi", "kimya konularında probleme dayalı öğrenme uygulamaları", "kimya öğretiminde rehberli sorgulamaya dayalı arttırılmış gerçeklik uygulamaları" ve "farklı markaların üretmiş olduğu antiasit tabletlerin etkililiğinin karşılaştırılması" gibi teknoloji ve günlük hayatı bünyesinde barındıran zengin etkinliklerle ilgili uygulamalı eğitim verildi.

Projenin kapanış yemeğine katılan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, bu tür etkinliklerde üniversitenin adının geçmesinin önemine değinerek, proje ekibine emeklerinden dolayı teşekkür etti.

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Günbatar, böyle bir projenin Türkiye'de ikinci kez yapıldığını ve geçen yıl 6 projenin kabul edildiğini anımsattı.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak projeye ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını belirten Günbatar, "Kimya öğretmenlerine yönelik sorgulayıcı, araştırmaya dayalı öğretim etkinlikleri ve uygulamaları projesiyle verilen öğretmen eğitimleri sayesinde geleceğimize yön veren öğretmenlerimiz, güncel yaklaşımlardan haberdar edilip bunları kimya derslerine nasıl entegre edileceğini uygulamalı olarak öğrendi. Bu tür eğitimler ile öğretmenler teknoloji, FeTeMM eğitimi, araştırma ve sorgulama yaklaşımları açısından donatılıyor. Üreten, araştıran bir ülke olmak için öğretmenlerimizin bu özellikleri kazanması önemlidir." diye konuştu.

Ekip olarak projelerinin hem TÜBİTAK hem de diğer kurum ve kuruluşlar ile hız kesmeden devam edeceğini belirten Günbatar, Van'ın ve YYÜ'nün öğretmen eğitimleriyle tanınması için çalışmalarına devam edeceklerini aktardı.

Kaynak: AA