Üsküdar'da 'Cana Can Kat, Organ Bağışına Destek Ver' Kampanyası Başladı

Üsküdar Belediyesi’nin desteği ile ‘Cana Can Kat, Organ Bağışına Destek Ver’ kampanyası kapsamında organ bağışı ve bağış konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla sunum gerçekleşti.

Üsküdar'da 'Cana Can Kat, Organ Bağışına Destek Ver' Kampanyası Başladı
Üsküdar’da ‘Cana Can Kat, Organ Bağışına Destek ver’ kampanyası başladı.

Üsküdar Belediyesi’nin asma kat eğitim salonunda 14. 30’ta başlayan bilgilendirme sunumuna Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Üyesi ve Karaciğer Nakil Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Ender Dulundu, Oyuncu Zeynep Beşerler ile belediye personeli katıldı.

“İyi Ki Üsküdar Var! Platformu”, hayatimiziyiliksaglik.com sitesi, T.C. Sağlık Bakanlığı ve Kanope Marmara Üniversitesi Öğrenci Kulübü iş birliği ile yürütülmeye başlayan proje kapsamında gerçekleşen sunumda Prof. Dr. Ender Dulundu organ bağışı il organ nakli hakkında bilgi verdi.

Organ bağışı ile ilgili konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, ”Bugün burada hem derneğimiz hem muhterem hocamız hem bizim ‘İyi ki Üsküdar var’ platformu böyle bir çalışmayı başlatmış oluyoruz. Bu organ bağışı konusu, Allah hiç muhtaç etmese de sağlık, sıhhatli organlar çalışsalar. Ama öyle değil düşmez, kalkmaz bir Allah var. Kimin ne olacağı belli olmaz. O yüzden bu organ bağışı konusunda siz bakmayın sağda solda milletin kafasını karıştırmak isteyen, kendince fetva vermek isteyenler var. Öyle bir şey yok. Bunun itibar ettiğimiz dini otoritelerce de bir mahsuru yok. Aslında tavsiye de ediliyor. Hem inancımız hem hayatın şartları bu konuda toplumu duyarlı olmaya davet ediyor herkes. Biz de davet ediyoruz. ‘Cana Can Kat’ gerçekten tam belki de insanın hayatının en önemli anında ihtiyacınız olan organ bulundu. O anda dünyalar sizin oluyor. Bu yüzden organ bağışı çok önemli” dedi.

Organ bağışı ile nakli hakkında sunum yapan Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Üyesi Karaciğer Nakli Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Ender Dulundu: “ülkemizde organ bağışının çok daha ileriye gitmesi gerekiyor. Çünkü organ nakli bekleyen pek çok hastamız var. Organ nakillerine bakıldığında çok başarılı ameliyatları gerçekleştiriyoruz. Fakat bunun yüzde 75’i 80’ni canlıdan canlıya gerçekleştiriyoruz. Biz bu oranı tersine çevirmeliyiz. Gelişmiş ülkelerdeki oranlar olan yüzde 70- 80’lere kadar kadavradan yapılan bir organ nakli sürecine giriyor olmamız lazım. Burada da önemli olan organ naklini artırmak. Halkımızın bu konuda çok duyarlı olduğuna inanıyorum. Yeter ki biz onları bu konuya inandıralım” ifadelerini kullandı.

Kampanyanın destekçilerinde Oyuncu Zeynep Beşerler: “Uzun bir süredir organ bağışı için sosyal sorumluluk projeleri yapıyorum. Bu sene yolumuz Üsküdar Belediyesi ile kesişti ve iyi bir şeyler yaptığımızı ümit ediyoruz. Ve biz sadece suya bir taş atıyoruz. Attığımız taşın dalgasını herkese yayılmasını sağlamaya çalışıyoruz. İnşallah bir şeyler başarabilmişizdir. Amacımız organ bağışının her evde konuşulması ve bununla ilgili insanların gerçekten bir merak duyması. Çünkü bu ülkemiz için gerçekten acı bir konu. Ülkemizde organ bağışı bekleyerek hayatını kaybeden çok fazla sayıda insan var. İnşallah birilerine ulaşabiliriz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA