Tencere Ve Tavada 80 Ülkeye İhracat

Geçen yıl 158 ülkeye yaklaşık olarak 2.5 milyar dolarlık ihracat yapan ev ve mutfak eşyaları sanayicileri hedef büyüttü.

Tencere Ve Tavada 80 Ülkeye İhracat
Sektördeki gelişmeleri, problemleri ve çözüm önerilerini yerinde görmek için üye ziyaretlerini yoğunlaştıran Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD), üyelerini yeni pazarlar hakkında bilgilendiriyor. Dernek Başkanı Burak Önder, sektör için Latin Amerika ve Uzak Doğu pazarlarını hedef gösterdi. 2017’de yüzde 8’lik büyüme kaydettiklerini belirten Burak Önder, bu yılda benzer bir büyüme göstereceklerini söyledi.

Kahramanmaraş’ta üye ziyaretleri gerçekleştiren EVSİD Başkanı Önder, hedeflerinin yeni pazarlar keşfetmek ve eski pazarlardaki mevcut durumlarını devam ettirmek olduğunu ifade etti.

Sektörün ağırlıklı pazar alanları arasında Avrupa Birliği ve Orta Doğu ülkelerinin bulunduğunu kaydeden Önder, lokasyon açısından avantajlı olan Türk ihracatçılarının ürün çeşitliliği, kalite ve uygun fiyatla büyük avantaj elde ettiklerini söyledi.



EVSİD heyetinin ziyaret ettiği Hascevher Çelik Tencere Dış Ticaret Müdürü Fatih Dinçer, şirketin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Sektörde kapasite olarak da en büyük firma konumunda olduklarını belirten Dinçer, ilk ihracatlarını Macaristan’a gerçekleştiklerini ve hala aynı firma ile çalışmaya devam ettiklerini kaydetti.

Son 6 yıldır çelik mutfak eşyalarında ihracat birincisi olduklarının altını çizen Fatih Dinçer, “Toplam ciromuzun yaklaşık yüzde 70’ini ihracat oluşturuyor. İhracatın da yüzde 30’unu Avrupa ülkeleri, yine yüzde 30’unu Afrika ülkeleri geri kalanını ise Asya, Ortadoğu ve Latin Amerika ülkelerine gerçekleştiriyoruz. Yaklaşık 80 ülkeye ihracatımız var. Çelik, granit olmak üzere günlük 50 bin adet tencere üretiyoruz. Avrupa ve ön Asya’nın adet bazında en fazla ihracat yapan firmasıyız” dedi.

Dinçer, “Granit tencerelere yeni başladık, Hedefimiz pişirme grubunun kullanıldığı tüm ülkelerde kendi ürünlerimizi satmak. Amerika pazarında çok daha güçlü olabileceğimizi düşünüyoruz. En güçlü olduğumuz bölge Balkanlar. Tüketici alışkanlıkları çok önemli. Ortadoğu’da sağlam olduğu düşünüldüğü için daha çok metal kulplar tercih ediliyor. Fakat Türkiye’de metal kulpun ısınmasından dolayı makalit kulp tercih ediliyor. Alışkanlıkları değiştirmek çok zor, mesela Güney Doğu Anadolu bölgesinde büyük boy tencereler satılıyor, ama Marmara bölgesinde aileler daha küçük olduğundan daha küçük ürünler satılıyor. Özellikle deniz kenarı ve yazlık bölgelerde insanlar daha uygun fiyatlı ürünler tercih ediyor. Ama Anadolu’ya baktığınız zaman hala ciddi bir çeyiz kültürü var bu yüzden daha şık ve tasarımlı ürünler tercih ediyorlar.

Çin ve Hindistan’ın kendi sektörlerinde güçlü olduğunu ifade eden Dinçer, “Pişirme gruplarında bizim rakibimiz Çin. Azerbaycan’ı saymazsak Türk Cumhuriyet’leri en zayıf olduğumuz bölge ve bu nakliye ile alakalı bir durum. Latin Amerika’ya bile gemiyle yükleme yapıyoruz. Ancak buradan TIR’la Kazakistan’a ürün gönderdiğimizde çok ciddi bir nakliye maliyeti çıkıyor. Bu bölgede başarılı olabilmek adına nakliye problemini çözmek gerekiyor. Rusya başarılı olduğumuz ilk 5 ülkeden biri. Rusya bizim için önemli bir pazar. Son yıllarda yurt dışında Türk dizilerinin büyük rağbet görmesi sektörümüz açısından mutluluk verici. Görüşmelerde mutlaka Türk dizilerinden konu açılıyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA