'Şüpheli Ölüm' Sonrasında Açılan 'Tehdit Ve Hakaret' Davasına 'Uzlaşma' Formülü

Tarabya'da eski eşine ait evin penceresinden düşerek öldüğü öne sürülen Gülay Yaşar'ın eski eşinin yargılanmasına, 'tehdit' ve 'hakaret' suçlarından verilen 6 yıl hapis cezası kararının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından yeniden başlandı İstanbul 12. Asliye Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın bozma ilamı doğrultusunda dosyanın Uzlaştırma Bürosu'na gönderilmesine hükmetti

Tarabya'da eski eşine ait evin penceresinden düşerek öldüğü öne sürülen Gülay Yaşar'ın eski eşi Muhittin Özücoşkun'un yargılanmasına, ''tehdit'' ve ''hakaret'' suçlarından verilen 6 yıl hapis cezası kararının Yargıtay tarafından bozulmasının ardından yeniden başlandı. Yargıtay ilamı doğrultusunda dosyanın Uzlaştırma Bürosu'na gönderilmesine hükmedildi.

İstanbul 12. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya, sanık Muhittin Özücoşkun katıldı. Hayatını kaybeden Gülay Yaşar'ın annesi ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın avukatları da duruşmada hazır bulundu.

Savunması alınan sanık Özücoşkun, Yargıtay bozma ilamına bir diyeceğinin olmadığını belirterek, "Bozma ilamına göre işlem yapılsın. Olaydan dolayı çok üzgünüm. Yeni bir aile kurdum, iki çocuğum var, uzlaşmak istiyorum." dedi.

Aile avukatı Esin Yeşilırmak ise Yargıtay bozma ilamına bir diyeceklerinin olmadığını ve ailenin uzlaşmak istemediğini kaydederek, yargılama sürecinde hayatını kaybeden baba Duran Yaşar'ın veraset belgesini, eşi Gülizar Yaşar'ın müdahil olarak kabul edilmesi için daha sonra mahkemeye sunacaklarını bildirdi.

- Dava dosyası Uzlaşma Bürosu'na gönderildi

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme, davanın müdahillerinden hayatını kaybeden baba Duran Yaşar'dan alınma veraset belgesini sunması için müdahil avukatına süre verilmesine ve belge sunulduktan sonra anne Gülizar Yaşar'ın davaya katılımıyla ilgili ara karar verilmesine hükmetti.

Yargıtay 4.Ceza Dairesi'nin bozma ilamı doğrultusunda dosyadaki gerekli belgelerin Uzlaştırma Bürosu'na gönderilmesini, "tehdit" ve "hakaret" suçlarıyla ilgili uzlaştırma işlemlerinin yapılmasının istenilmesini de kararlaştıran mahkeme, yargılamanın bu süre içinde durdurulmasını ve uzlaştırma sonucunun beklenilmesini de hükme bağladı.

- Davanın geçmişi

Boşandığı eşi Muhittin Özücoşkun tarafından tehdit edildiği iddiasıyla 2011 yılının Temmuz ayında, koruma talebiyle emniyete başvuran Gülay Yaşar, bu başvurusundan yaklaşık 40 gün sonra eski eşinin Tarabya'daki evinde pencereden düşerek hayatını kaybetmişti.

Baba Duran Yaşar, eski damadı hakkında, ''kasten adam öldürme'' suçundan suç duyurusunda bulunmuş ve savcılıkça şüpheli Özücoşkun hakkında takipsizlik kararı verilmişti. Bu karara yapılan itirazın da Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca reddedilmesi sonucu Gülay Yaşar'ın ölüm sebebinin "intihar" olduğu kesinleşmişti.

Yaşar'ın ölümünden önceki suç duyurusu nedeniyle savcılık tarafından eski eş Özücoşkun hakkında ''tehdit ve hakaret'' suçlarından hazırlanan iddianame, dönemin İstanbul 29. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. Yargılama sonunda mahkeme, 12 Temmuz 2012'de verdiği kararla Özücoşkun'un, "tehdit'' ve ''hakaret'' suçlarından 6 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar vermişti.

Sanığın bu karara itirazını değerlendiren Yargıtay 4. Ceza Dairesi, 30 Haziran 2017'de verdiği kararla, "tehdit" suçunun yasaya göre "uzlaştırma" kapsamında bulunduğunu, "hakaret" suçuyla ilgili de kanuni yeni düzenlemeye göre uzlaşı önerisinde bulunulması gerektiğini bildirmişti. Daire, sanıkla ilgili uzlaştırma işlemi uygulanmasını ve sonucuna göre hukuki durumun tekrar değerlendirilip belirlenmesinde zorunluluk bulunduğunu hükme bağlamıştı.
Kaynak: AA