Maldivler Devlet Başkanı Gayyum'un Görevden Alınması İstendi

Ülkedeki muhalefet, hakkında 'yolsuzluk ve kötü yönetim' iddiaları bulunan Devlet Başkanı Gayyum'un geçici olarak görevden alınması için Yüksek Mahkemeye başvurdu.

Güney Asya ülkesi Maldivler'de muhalefet, Devlet Başkanı Yamin Abdul Gayyum'un geçici olarak görevden alınması için Yüksek Mahkeme'ye başvurdu.

Muhalefetteki 4 partinin lideri, Maldivler Yüksek Mahkemesine sundukları dilekçede Devlet Başkanı Gayyum'un hakkındaki yolsuzluk ve kötü yönetim iddiaları nedeniyle geçici olarak görevden alınmasını talep etti.

Gayyum hakkındaki iddiaların araştırılması için bir komite kurulması ve rapor hazırlanması taleplerinin de yer aldığı dilekçeyi imzalayanlar arasında eski Devlet Başkanları Mamun Abdul Gayyum ve Muhammed Naşid de bulunuyor.

Dilekçeyi imzalayanlar, devlet başkanını görevden alma yetkisine sahip parlamentonun işlevini yapamadığı için Yüksek Mahkemeye başvurduklarını açıkladı.

Maldivler'de, temmuz ayında Devlet Başkanı Gayyum'un en yakın müttefiklerinden Meclis Başkanı Abdullah Mesih Muhammed'in görevden alınmasıyla ilgili oylama yapılmasına katılımı engellenmek için ordu, Gayyum'un emriyle parlamentoya kilit vurmuştu. Olaydan sonra Muhammed'in görevden alınmasına destek verdiğini açıklayan 12 milletvekili görevlerinden alınmıştı.

Gayyum, 400 bin nüfusa sahip, turizm merkezi olarak bilinen Maldivler'de, 2008'de ülkenin demokratik yollarla seçilen ilk Devlet Başkanı Muhammed Naşid'den sonra 2013'teki tartışmalı seçimde görevi devralmıştı.
Kaynak: AA