İzmir'de FETÖ'nün Darbe Girişimine İlişkin Dava

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu davada, 147'si tutuklu 280 kişinin yargılanmasına devam edildi Savcı, 178 sanık hakkındaki kısmi mütalaasında 25 sanığın 'Anayasa'yı ihlal' ve 'Cumhurbaşkanına suikast' suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış müebbet, 122 sanığın ağırlaştırılmış müebbet ve 31 sanığın 'terör örgütü üyeliği' suçlarından 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını talep etti.

İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimine ilişkin, örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olduğu, 147'si tutuklu 280 kişinin yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince, Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları, Başbakanlık ile Milli Savunma Bakanlığı avukatları katıldı.

Duruşma savcısı, 178 sanık hakkındaki bin 267 sayfalık kısmi mütalaanın tamamlandığını belirtti.

Savcı, eski Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı korgeneral Hasan Hüseyin Demirarslan, eski Çiğli 2. Ana Jet Üssü Komutanı albay Ramazan Elmas'ın da aralarında bulunduğu 25 sanığın, "Anayasa'yı ihlal" ve "Cumhurbaşkanına suikast" suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmalarını talep etti.

Duruşma savcısı, tutuklu sanıklar "Şapka" kod adıyla gizli tanık olarak örgüt yapılanması hakkında bilgi veren ve daha sonra kimliğini açıklayan eski Foça Jandarma Komando Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı Kurmay Başkan Vekili albay Hakan Bıyık, gizli tanık "Kuzgun" olarak ifade veren ve kimliğini açıklayan tutuklu sanık eski Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, "Yurtta Sulh Konseyi"nce Manisa ve İzmir'de sözde "sıkıyönetim komutanı" ilan edilen eski Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı tümgeneral Memduh Hakbilen, eski Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, eski İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı tuğgeneral Osman Nadir Saylan, eski Ege Deniz Bölge Komutanı tuğamiral Süleyman Manka'nın da aralarında bulunduğu 122 sanığın, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmalarını istedi.

Savcı, eski NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı tümgeneral Salih Sevil, eski Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı tümgeneral Mustafa İlter'in de aralarında olduğu 31 sanık hakkında da "terör örgütü üyeliği" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep etti.

Mahkeme heyeti, sanıklar ve avukatlarına esas hakkındaki mütalaaya ilişkin savunmalarını hazırlamaları için bir hafta süre verdi.
Kaynak: AA