İran'dan Tokat'a Kuaför Olmak İçin Geldi

İran’dan Tokat’a kuaförlük mesleğini öğrenmek için gelen 26 yaşındaki Mahdi Pakdalab, Tebriz’de 1 yılda öğrenemediği mesleği, 17 günde öğrendi.

İran'dan Tokat'a Kuaför Olmak İçin Geldi
Tokat’ta 22 yıldır kuaförlük yapan Menderes Bayır, meslekte çırak yetişmemesine çözümü kendi hazırladığı hızlandırılmış kurslarla buldu. Uzun eğitim dönemleri ve sonrasında yaşanan sınav maratonunun, gençlerin meslek sahibi olmak için zaman bulamamasına neden olduğunu düşünen Bayır, hazırladığı programla sektörün eleman ihtiyacına ve işsizliği önlemeye katkı sağlamayı amaçladı. Sosyal medyada yaptığı tanıtım ülke sınırlarını aşınca, programa katılarak kuaför olmak isteyen yabancılar, 35 yaşındaki genç ustanın kapısını çalmaya başladı.

Eğitim görmek için İran’dan Tokat’a gelen 26 yaşındaki Mahdi Pakdalab, Tebriz’de 1 yılda öğrenemediği mesleği, Türkiye’de 17 günde öğrendi. Türkiye’nin Avrupa’dan çok daha kaliteli ustalara sahip olduğuna dikkat çeken Menderes Bayır, "Günümüz şartlarında çırak yetişmiyor. Çırak yetişmediği için de böyle arayışlarla hem meslektaşlarımızın eleman sorununu çözmüş oluyoruz, hem de iş imkanı elde etmek isteyenlere iş istihdamı etmiş oluyoruz. İlkokulu bitiren bir çocuğu getirip kuaför salona vereyim çalışsın, öğrensin diyemiyorsun. Çünkü liseyi bitirene kadar okumak zorunda. Liseyi bitirdikten sonra KPSS, üniversite sınavları derken bir sürece, bir maratona giriyor, haliyle meslek edineceği dönemi okuyarak geçirmek zorunda kalıyor. Onun için bu program güzel bir alternatif olarak düşünüyorum ben. Ortadoğu’dan, birçok Avrupa ülkesinden erkek kuaförleri eğitim almak için Türkiye’ye gelip bize ulaşıyorsa bu bizim dünya genelinde erkek kuaförlüğü sektöründe iyi olduğumuzun alenen ispatıdır. Avrupa’da bu işi akademik anlamda, profesyonel olarak veren kurslar çok ama bizim verdiğimiz eğitimler kadar başarılı olduğunu düşünmüyorum. İyi olmasak tercih edilmeyiz. Biz Türk erkek kuaförleri olarak eminim bir çok Avrupa ülkesinden sanat bazında çok ileride olduğumuzu düşünüyorum" dedi.

Tebriz’den meslek öğrenmek için Tokat’a gelen Mahdi Pakdalab ise İran’da çalıştığı 1 yılda öğrenemediği sanatı Türkiye’de 17 günde öğrendiğini ifade ederek, "Türkiye’de erkek kuaför mesleği biraz gelişmiş olduğu için Türkiye’ye geldim. Bana Menderes Hocam çok yardımcı oldu. 17 gündür Tokat’tayım, bir yıl kuaför yanında çalıştım ama o kadar ki sıfır haldeydim. Buraya geldikten sonra gördüm ki kuaförlük çok başka bir meslekmiş. Bu 17 gün bana berberliği öğretti, kuaförlüğü öğretti bana. Ama o bir yıl ömrümden gitti. Memlekete dönünce inşallah bir dükkan açıp mesleğimi geliştireceğim" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA