Ermeni Teröristlerin Şehit Ettiği Türk Diplomatlar Los Angeles'ta Anıldı

ABD’nin Los Angeles kentinde Türkiye’nin eski Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan’ın şehit edildiği yerde, Ermeni terörist tarafından Kaliforniya eyaletinde şehit edilen üç Türk diplomat, ölüm yıl dönümünde anıldı.

Ermeni Teröristlerin Şehit Ettiği Türk Diplomatlar Los Angeles'ta Anıldı
Amerikan uyruklu Ermeni Gurgen (Karakin) Yanikiyan tarafından 27 Ocak 1973’te Santa Barbara’da kaldıkları otelde şehit edilen Türkiye’nin Los Angeles Başkonsolosu Mehmet Baydar ve Konsolos Bahadır Demir ile 1982 yılında yine Ermeni terörüyle şehit edilen Türkiye’nin Los Angeles Başkonsolos‘u Kemal Arıkan ölüm yıl dönümünde Los Angeles’ta anıldı.

Güney Kaliforniya Türk Amerikan Derneği (ATASC) tarafından düzenlenen törene Türkiye’nin Los Angeles Başkonsolos‘u Can Oğuz, konsolosluk çalışanları, Azerbaycan Konsolosluğu’nun temsilcisi ve Los Angeles’ta bulunan Türk derneklerinin başkanları ile Los Angeles’ta yaşayan Türkler katıldı.

Şehit diplomatlar ve diğer tüm şehitler için yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından ATASC Başkanı Ayça Altıntığ, her sene olduğu gibi bu sene de üzücü bir günün anısında bir araya gelindiğini, bu günün acısının çok derin olduğunu ve Amerika’da Türk toplumunu şekillendirdiğini söyledi.



Başkonsolos Can Oğuz, 1973 yılında ASALA ve Ermeni terörüne verilen ilk şehitlerimiz olan Başkonsolos Baydar ve Konsolos Demir’in ardından, terörün birçok diplomatımız ve ailelerini hedef aldığını, acıların derin olduğunu ve görevimizin şehitlerin aziz hatıralarını yaşatmak olduğunu belirtti.

Başkonsolos Arıkan’ın şehit edilmesi sırasında Los Angeles’ta yaşayan ve bu konuda o dönemde gazetelere konuşmuş olan ATASC ve Amerikan Türk Dernekleri’nin eski başkanı, Türk Amerikan Dernekler Federasyonu’nun yöneticiliğini yapmış olan iş adamı Ergun Kırlıkovalı, Başkonsolos Arıkan’ın şehit edilme haberini o gün işe giderken aldığını söyledi.

Bu olayın Amerika’da yaşayan Türk toplumunu uyandırdığını, bunun la beraber Türk varlığının Amerika’da ortaya çıktığını ekleyen Kırlıkovalı, o gün tüm Amerikan medyasının sadece Ermenilere söz verdiğini ve konuşmaların hepsinin “tabii üzücü bir olay diye başlayıp ama onlar hak ettiler” diye küfürle bittiğini belirtti.

Bunun üzerine ertesi günü düzenlediği basın toplantısında Amerikan medyasına “Siz sadece vuranların tarafını gösterdiniz” diyerek görevlerini yapmadıklarını söylediğini ve bunun o gün boyunca tüm medyada yer aldığını ve o günün bizim insanlarımızı (Amerikan Türk toplumunu) uyandırdığını söyledi.



Ermeni terör örgütlerinin saldırılarında 31 Türk diplomat, devlet görevlisi ve aile bireyleri şehit edilmişti.
Kaynak: İHA