Bilecik'teki Üniversiteye TÜBİTAK'tan Destek

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinin, ''Foto elektrokimyasal hidrojen üretimi için geçiş metalleri alaşımlarının sülfürizasyonu ve selenizasyonu ile yeni katalizör malzemelerin geliştirilmesi'' çalışmasına TÜBİTAK tarafından destek verildiği bildirildi.

Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Yardımcı Doç. Dr. Cihan Kuru, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Geleceğin yakıtı'' olarak nitelenen hidrojenin üretimi alanındaki çalışmayla TÜBİTAK'tan 321 bin 900 lira destek almaya hak kazandıklarını ve çalışmanın 3 yıl süreceğini bildirdi.

Amaçlarının hidrojen üretiminin verimini artırmak ve maliyetini düşürmek olduğunu anlatan Kuru, şunları söyledi:

''Çalışmanın uzun vadede son derece olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyorum, artan nüfus ve gelişen teknolojiyle birlikte dünyanın enerji ihtiyacının her geçen gün artmaktadır. Dünya yenilenebilir ve çevre dostu enerji kaynaklarına ihtiyaç duymaktadır. Fosil yakıtlara alternatif olabilecek en önemli enerji kaynaklarının başında, yüksek enerji yoğunluğuyla hidrojen molekülü geliyor. Hidrojen, yakıt hücrelerinde oksijenle tepkimesi sonucunda elektrik enerjisine çevrilebilir ve tepkimenin ürünü olarak ortaya sadece su çıktığı için çevre kirliliğine neden olmaz.

Ancak, hidrojenin yenilenebilir ve temiz bir yakıt olabilmesi için suyun ayrıştırılması ile elde edilmesi gerekmektedir. Suyun ayrışımı uygun yarı iletkenler yardımıyla güneş enerjisi ile gerçekleştirilebilir."

Kuru, suyun verimli bir şekilde ayrışımı için hidrojen ve oksijen oluşum reaksiyonlarını katalize eden malzemeler kullanıldığını belirterek, "Bu çalışmada, yeryüzünde bolca bulunan elementlerden oluşan, düşük maliyetli ve platin kadar iyi hidrojen oluşum reaksiyonu katalizörlerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Buna ek olarak, geliştirilecek olan katalizörler silisyum yarı-iletkenler üzerine entegre edilerek suyun güneş enerjisi ile verimli bir şekilde ayrıştırılması hedeflenmektedir. Böylece, hidrojen üretim maliyeti düşürülerek hidrojen teknolojilerinin kullanımı yaygınlaştırılabilir.'' diye konuştu.

Kaynak: AA