Suriye Ulusal Diyalog Kongresi Soçi'de Başlıyor

Rusya’nın girişimiyle Suriye’de barış sağlanması amacıyla düzenlenecek olan 2 günlük Suriye Ulusal Diyalog Kongresi Soçi’de başlıyor.

Rusya’nın Soçi kenti, Suriye’de barış için düzenlenecek olan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne ev sahipliği yapacak. Rusya’nın girişimi Türkiye ve İran’ın desteği ile gerçekleşmesi beklenen kongrenin iki gün sürmesi planlanıyor. Kongrede Suriye hükümeti ile çeşitli muhalif grupların bir araya getirilmesi amaçlanıyordu. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Suriyeli Kürt temsilcinin Soçi’ye gideceklerini açıklamıştı ancak, Suriye muhalefetinin başlıca oluşumlarından Suriye Müzakere Komisyonu dün sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada kongreye katılmama kararı alındığını açıkladı.

Kongrede, Suriye anayasa reformlarını hazırlamak için yeni anayasa komisyonu kurma konusu tartışılacak.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, dün yaptığı açıklamada Soçi’de düzenlenecek kongre için hazırlıkların en üst kademede sürdürüldüğünü kaydetti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun telefon görüşmesinde Suriye Ulusal Diyalog Kongresi ile ilgili hazırlık sürecini görüştüğü bildirildi.

Öte yandan Rus siyasi yorumcuları, kongrede ele alınacak konulardan birinin de Zeytin Dalı Harekatı olacağını ifade etti.

Kaynak: İHA